Wolfowitz pierde sprijinul Casei Albe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de etică a Băncii Mondiale îi va acorda un vot de neîncredere şi îi va cere demisia Paul Wolfowitz a recunoscut, marţi seară, că a comis "grave erori" în timpul mandatului

Comisia de etică a Băncii Mondiale îi va acorda un vot de neîncredere şi îi va cere demisia

Paul Wolfowitz a recunoscut, marţi seară, că a comis "grave erori" în timpul mandatului său de preşedinte al Băncii Mondiale, dar a solicitat să nu fie demis, întrucât este gata să-şi schimbe stilul de conducere, astfel încât noua lui conduită să fie în deplin acord cu pretenţiile comisiei de etică a băncii. Şansele lui s-au redus însă aproape complet ieri, după ce Casa Albă a admis că în privinţa sa "toate opţiunile sunt posibile".

Acuzaţia pentru care Paul Wolfowitz este gata să plătească pierzându-şi funcţia este cunoscută: preşedintele Băncii Mondiale i-a oferit prietenei sale, Shaha Riza, un salariu de 193.000 de dolari anual, mult mai mare decât avusese înainte. Majorarea salariului s-a vrut a fi o compensaţie pentru faptul că Riza a trebuit să părăsească postul pe care îl avea, ca să se evite un conflict de interese. Revoltător a fost însă faptul că, deşi lucra pentru Departamentul de Stat al SUA, Shaha Riza a primit un salariu mai mare decât al şefului acestui departament, Condoleezza Rice, care câştigă numai 186.000 de dolari anual.

Doar SUA şi Japonia l-au susţinut

Dintre reprezentanţii ţărilor care fac parte din grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii, G7, doar cel al Japoniei s-a aliniat poziţiei Statelor Unite şi a apreciat că, deşi Wolfowitz a greşit, el ar putea totuşi să-şi păstreze funcţia. În rest, Canada, Italia, Franţa, Germania şi chiar Marea Britanie au fost mai degrabă în favoarea demiterii. Casa Albă, care până acum l-a susţinut necondiţionat pe Paul Wolfowitz, a oferit ieri Băncii Mondiale o soluţie neaşteptată. Chestionat de reporteri, Tony Snow, purtătorul de cuvânt al preşedintelui George W. Bush, a spus: "Noi încă avem încredere în Paul Wolfowitz şi considerăm că greşeala pe care a comis-o nu este atât de gravă încât să atragă o demitere. Dar, dacă Banca Mondială doreşte pentru viitor un alt tip de conducere, atunci, desigur, orice opţiune este posibilă".

Secretarul Trezoreriei a dat telefoane

Henry Paulson, liderul Trezoreriei Statelor Unite, i-a sunat personal pe câţiva dintre membrii importanţi ai comisiei şi le-a cerut să nu lege verdictul referitor de comportamentul lui Wolfowitz de funcţia pe care acesta o ocupă. Britanicul Hillary Benn, secretarul pentru dezvoltare al Băncii Mondiale, cel care a exprimat public dezamăgirea consiliului în legătură cu atitudinea lui Wolfowitz, a ţinut să precizeze că, din nefericire, greşeala contravine politicilor anticorupţie ale băncii şi nu poate fi judecată fără a se lua în discuţie demiterea. Totuşi, până acum, în cei 63 de ani de existenţă, niciodată un preşedinte al Băncii Mondiale nu a mai fost demis.

Decizia este iminentă

Ultima lovitură primită de Wolfowitz a fost decizia Comitetului Executiv al Băncii Mondiale. Hotărârea va fi luată fără ca cei 24 de membri ai comisiei să ia în considerare recomandările primite de la guvernele pe care le reprezintă. Această recomandare îi obligă acum pe membrii americani să nu asculte orbeşte eventualele indicaţii de culise ale Casei Albe. Mai mult decât atât, dezvăluirea de marţi a cotidianului britanic "The Guardian", care a reprodus cuvintele lui Wolfowitz la adresa comisiei, ar putea face ca votul pentru demitere să fie unanim. Xavier Coll, şeful resurselor umane ale Băncii Mondiale, a spus că, înainte de audiere, Wolfy ar fi spus: "Dacă au de gând să ne f… pe mine şi pe Shaha, am şi eu destule date despre ei cât să-i f… pe toţi". Ieri, acelaşi cotidian preciza că hotărârea comisiei se va lua într-o zi-două, iar decizia va fi probabil un vot de neîncredere în preşedinţia lui Wolfowitz. Va urma apoi un răgaz de câteva zile, pentru a-i oferi acestuia posibilitatea de a-şi da demisia, în loc să fie demis.

Paul Wolfowitz e un om bogat

Fiul unor evrei polonezi emigraţi în America, Paul Wolfowitz s-a născut la New York, în anul 1943. A fost căsătorit cu Clare Selgin, de profesie antropolog, şi au împreună trei copii, care în prezent sunt la casele lor. Soţii Wolfowitz s-au despărţit în anul 2002, iar acum singura femeie despre care s-a scris în presă că s-ar afla în preajma lui este Shaha Riza. Înainte de a fi preşedinte al Băncii Mondiale (în 2005), Wolfowitz a fost ambasador în Indonezia şi adjunct al ministrului apărării al SUA. Conform "Forbes", care citează declaraţiile de venit, el câştigă în prezent aproximativ 400.000 de dolari pe an.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite