Wikileaks: Telefon roşu între Israel şi candidatul preferat în locul lui Mubarak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul vicepreşedinte al Egiptului, Omar Suleiman, este demult favoritul Israelului pentru conducerea Egiptului. Acesta purta  zilnic convorbiri cu autorităţile israeliene printr-un "telefon roşu", dezvăluie WikiLeaks.

Omar Suleiman, despre care se spune că îi va lua locul lui Hosni Mubarak, a devenit candidatul preferat al Israelului pentru funcţia de preşedinte al Egiptului după discuţiile cu oficialii americani din 2008.

Într-o notă diplomatică din 2008, remisă de Wikileaks cotidianului Telegraph, se poate citi că David Hasham, consilier în Ministerul israelian al Apărării, îl desemnase pe Omar Suleiman - denumit "Soliman" în unele telegrame - pentru a prelua conducerea.

"Hasham este foarte elogios faţă de Soliman şi subliniază că 'linia fierbinte' stabilită între Ministerul israelian al Apărării şi cel egiptean al Informaţiilor este utilizat cotidian", precizează telegrama trimisă de Ambasada SUA din Tel Aviv Departamentului de Stat.

"Hasham afirmă că israelienii cred că Soliman ar putea ocupa cel puţin funcţia de vicepreşedinte dacă Mubarak ar muri sau dacă ar fi lovit de incapacitate" (de a-şi îndeplini atribuţiile), adaugă cablograma.

"Ne adresăm ambasadei noastre la Cairo pentru analiza scenariilor succesiunii, dar este indiscutabil că Israelul are o preferinţă pentru opţiunea Omar Soliman", conchide textul american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite