VIDEO WikiLeaks şi-a mutat serverele într-un buncăr nuclear din Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

WikiLeaks a hotărât să-şi mute o mare parte din fişierele confidenţiale pe servere aflate într-un buncăr nuclear din Suedia, după ce accesul la site-ul specializat în dezvăluiri de telegrame diplomatice secrete a fost blocat, săptămâna trecută, iar Amazon a refuzat să-l mai găzduiască.

Potrivit Huffington Post, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, s-a inspirat din filmele cu James Bond când a luat decizia de a-şi muta serverele în fostul centru de apărare civilă "Pionen", din Munţii Albi.

Fişierele sunt acum stocate la 30 de metri în subteran şi protejate de rocă impermeabilă, scrie publicaţia americană, care citează MIT Technology Review.

Buncărul a fost construit prin anii '70 pentru a proteja contra unui atac nuclear şi este deţinut, în prezent, de providerul de Internet suedez Bahnhof. Situat nu departe de centrul oraşului Stockholm, sediul are, printre altele, o sală de conferinţe "plutitoare" şi generatoare luate de pe submarine nemţeşti.

Jon Karlung, directorul general al Bahnhof, a recunoscut că filmele James Bond au inspirat compania la realizarea edificiului "super-securizat".

Aceasta nu este prima oară când WikiLeaks sunt găzduite de buncărul suedez. Karlung declara, în luna august, când Bahnhof găzduia site-ul WikiLeaks.org, că este încântat de colaborarea cu Assange.

Internetul ar trebui să fie o sursă deschisă pentru libertatea de exprimare, iar rolul unui Internet Service Provider (ISP ) să fie un instrument tehnologic neutru, nu unul pentru colectarea de informaţii de la clienţi, declara acesta în august pentru Forbes.

Urmăriţi imagini din interiorul edificiului: 

Peste 1330 de copii ale WikiLeaks în lume

Îngrjorate de atingerile aduse libertăţii de informare, de opinie şi a presei, Partidele Piraţilor au decis într-o rezoluţie comună să facă Wikileaks disponibil pe o infrastructură comună tip "oglindă" la nivel mondial. Cele peste 1330 de copii ale site-ului, dintre care câteva cu domeniu .ro vor garanta că publicarea notelor diplomatice ale SUA poate continua, iar cele publicate anterior vor rămâne online.

Vezi aici copiile WikiLeaks.

Infrastructura creată de către Partidele Piraţilor găzduieşte acum conţinutul Wikileaks, redirecţionând traficul la serverul principal.

Julian Assange, WikiLeaks
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite