VIDEO WikiLeaks pune pe jar guvernele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul irakian ar da în judecată site-ul fondat de Julian Assange, iar oficialii danezi şi britanici cer anchete după recentele dezvăluiri. Cazurile de tortură au divizat guvernul britanic: Nick Clegg vrea investigaţie, Ministerul Apărării se teme pentru soarta personalului rămas în Irak.

Citeşte şi:
Creatorul „Wikileaks", prigonit de Pentagon

Bagdadul este îndreptăţit să dea în judecată site-ul WikiLeaks dacă rapoartele militare publicate sunt „incorecte şi inexacte", a declarat ministrul irakian pentru Drepturile Omului, Wijdan Mihail Salim. Oficialul a precizat că premierul Nuri al-Maliki a decis crearea unui comitet, condus de ministrul Justiţiei, Dara Nur Eddin, care să verifice acurateţea informaţiilor. În cele peste 390.000 de documente publicate vineri seara de WikiLeaks există mai multe referiri care face legătura între Nuri al-Maliki şi abuzurile comise de forţele irakiene de securitate asupra deţinuţilor irakieni.

Tabăra premierului susţine că este vorba de o încercare a oponenţilor de a-l discredita pe al-Maliki.Şi în Marea Britanie, noile dezvăluiri au provocat disensiuni, de data aceasta chiar în rândul coaliţiei guvernamentale. „Oamenii vor vrea să audă un răspuns la ceea ce par să fie nişte acuzaţii foarte grave", a declarat liderul liberal-democraţilor, Nick Clegg, care deţine funcţia de vicepremier. Clegg este de părere că ar trebui lansată o anchetă dacă există vreun indiciu că „regulile de bază ale războiului au fost încălcate sau că acte de tortură au fost trecute cu vederea".

Liberal-democratul Vince Cable, secretar de stat pentru afaceri şi inovaţie, a cerut şi el o investigaţie, pentru ca ulterior, într-o intervenţie la „Sky News", să critice felul în care au fost făcute dezvăluirile. Poziţia lui Clegg contravine reacţiei ministrului Apărării, Liam Fox, care a condamnat vehement „orice dezvăluire neautorizată a unor documente confidenţiale", fapt ce poate „pune în pericol vieţile britanicilor şi ale aliaţilor" aflaţi în prezent în misiune în Irak, notează „The Daily Telegraph".Potrivit unui raport publicat de WikilLeaks, soldaţii britanici ar fi ucis o fetiţă. Un alt document dezvăluie că la 17 martie 2005 o operaţiune de capturare a lui Al-Zarqawi, liderul Al-Qaida din Irak, a eşuat după ce elicopterul britanic care urma să-l captureze a rămas fără carburant.

Şi Armata daneză intenţionează să analizeze documentele WikiLeaks referitoare la incidentele în care au fost implicaţi militari danezi. Potrivit site-ului Information.dk, trupele daneze ar fi predat autorităţilor irakiene 62 de prizonieri, în pofida avertismentelor că aceştia vor fi supuşi torturii. De asemenea, danezii - aflaţi sub comandament britanic - au participat la operaţiunea eşuată de prindere a lui Al-Zarqawi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite