WikiLeaks: spionii SUA, daţi de gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul site care publică telegramele ambasadelor SUA a lăsat să se scurgă documente needitate conţinând numele informatorilor. Un document parolat conţinând numele surselor, dar şi parola de acces circulă liber pe internet.

Publicaţiile germane „Der Spiegel" şi „Freitag" scriu că telegramele originale păstrate de fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, au fost date publicităţii accidental şi că dezvăluie numele unor surse care erau păstrate anonime. Printre acestea s-ar afla agenţi secreţi israelieni, iranieni şi iordanieni. Potrivit publicaţiilor germane, una dintre telegrame citează un informator iranian care spune că poporul iranian a încercat mereu să menţină impresia că îi urmează pe „ayatolahii stupizi şi nebuni". 

Lupte interne

Oficialii Departamentului de Stat şi activiştii pentru drepturile omului sunt îngrijoraţi că aceste surse, printre care se află activişti, jurnalişti şi academicieni din ţările cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv demiterea din funcţie, urmărirea în justiţie şi violenţe. Până acum, WikiLeaks a publicat telegrame editate tocmai pentru a proteja aceste surse ale diplomaţilor americani.

Documentele necenzurate au fost expuse pe fondul luptelor interne dintre fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, şi unii dintre colegii săi care au plecat din organizaţie. Daniel Domscheit-Berg, fostul adjunct şi purtător de cuvânt al lui Assange, care a părăsit organizaţia în septembrie 2010, este singura persoană care a avut acces la documentele originale care erau ţinute pe un server extern şi parolate. La sfârşitul lui 2010, Domscheit-Berg a returnat WikiLeaks peste 250.000 de documente pe care le luase cu el, inclusiv telegramele originale, needitate. Un grup de susţinători ai lui Assange au încărcat pe internet informaţiile, care erau criptate, fără a observa că documentele nu fuseseră editate  şi că includeau numele surselor administraţiei americane.

Cu mai multe luni în urmă, un asociat al lui Assange a dezvăluit parola care permite accesul la documentele originale, fără a-şi da seama că informaţiile erau neredactate. Atât documentul parolat al WikiLeaks, conţinând telegrame needitate ale ambasadelor americane, cât şi parola de acces la acest document sunt disponibile acum pe internet.

Reacţia WikiLeaks

Oficialii americani se tem că ţări ostile au decriptat deja informaţiile şi au aflat numele surselor diplomaţilor americani. Accidentul a trecut neobservat timp de mai multe săptămâni, după care a fost expus de competitorul WikiLeaks, noul site al lui Domscheit-Berg, OpenLeaks, pentru a arăta că site-ul lui Assange nu este bine protejat.

WikiLeaks a minimizat impactul incidentului prin contul său de Twitter. „Poveştile care se ţes acum în jurul telegramelor needitate, inclusiv cele publicate de «Spiegel» nu sunt corecte", a transmis WikiLeaks. „Documentele asigurate ale WikiLeaks nu au fost decriptate. Toată presa scrie acum greşit". O altă postare a WikiLeaks arată că „există o problemă, dar nu acea problemă". „Nu a fost nicio scurgere la WikiLeaks. Problema se leagă de un principal partener media al WikiLeaks şi de un individ maliţios", arată organizaţia.

WikiLeaks a publicat în ultimele zile aproximativ 134.000 de telegrame diplomatice. Site-ul susţine, într-o declaraţie publicată luni, că accelerarea dezvăluirii telegramelor este „în acord cu promisiunea WikiLeaks de a maximiza impactul şi de a face aceste informaţii disponibile tuturor". Declaraţia sugerează că această acţiune a avut ca scop să înlăture „interpretarea greşită" conform căreia organizaţia ar fi fost „mai puţin activă în ultimele luni". Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Michael A. Hammer, a declarat că instituţia nu va comenta autenticitatea documentelor publicate.

Desconspirare

Potrivit publicaţiilor germane, una dintre telegrame citează un informator iranian care spune că poporul iranian a încercat mereu să menţină impresia că îi urmează pe „ayatolahii stupizi şi nebuni".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite