WikiLeaks: NATO nu este impresionată de armata rusă. România, printre ţările nemulţumite de evaluarea NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord Atlantică nu s-a arătat impresionată de performanţele militare ale Rusiei, după ce a analizat cele mai ample exerciţii militare ruse din 2009. Principalele lipsuri ale forţelor armate ruse sunt echipamentele învechite, mijloacele strategice de transport şi lipsa forţei de muncă, se arată într-o notă diplomatică americană publicată de WikiLeaks.

Forţele armate ale Rusiei ar putea să facă faţă doar unui conflict de mică amploare în vestul ţării, dar nu pot răspunde simultan la două conflicte sau unuia singur în est, potrivit unui raport întocmit de personalul militar al NATO. Aceeaşi sursă indică faptul că Rusia are o capacitate limitată de a coopera în mod corespunzător cu forţele aeriene.

Raportul NATO a fost întocmit în urma unor ample exerciţii militare ruse după perioada sovietică, cu numele de cod Zapad şi Ladoga, ce erau menite să testeze armata rusă după conflictul din 2008 din Georgia.

Operaţiunea, în care armata Georgiei a fost doborâtă în aproximativ o săptămână după ce a încercat să invadeze provincia separatistă Osetia de Sud, a tras un semnal de alarmă în rândul statelor vecine cu Rusia. La vremea respectivă, diplomaţii din Europa de Est şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsul promt al armatei ruse în faţa unui atac surpriză al forţelor georgiene.

"Exerciţiile au demonstrat că Rusia are capacităţi limitate în operaţiunile comune cu forţele aeriene, continuă să se bazeze pe echipamente învechite, duce lipsă de mijloace strategice de transport şi are nevoie de mai mulţi militari", este concluzia Statului Major Militar Internaţional al NATO. Documentul a fost semnat de ambasadorul SUA Ivo Daalder.

NATO a condamnat publicarea notelor diplomatice de către  Wikileaks şi a refuzat să comenteze veridicitatea lor, informează CBS News.

Mai multe state din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, au criticat răspunsul NATO cu privire la exerciţiile militare conduse de Rusia. Criticile au fost reluate într-un document semnat de Polonia, Cehia, România, Estonia, Letonia şi Lituania, care au cerut organizarea de discuţii periodice şi intensificate privind Rusia în cadrul NATO. România şi-a exprimat opinia că acţiunile Rusiei seamănă foarte mult cu cele conduse în perioada Războiului Rece şi că ele fac parte dintr-o evoluţie îngrijorătoare în comportamentul Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite