Weekend cu proteste în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul de săptămână a fost marcat de proteste în Belgia, Elveţia şi Danemarca. În timp ce naţionaliştii flamanzi au incendiat drapelul belgian, la Berna, extremiştii de stânga

Sfârşitul de săptămână a fost marcat de proteste în Belgia, Elveţia şi Danemarca. În timp ce naţionaliştii flamanzi au incendiat drapelul belgian, la Berna, extremiştii de stânga s-au bătut cu poliţiştii. Forţele daneze de ordine au arestat mai mulţi tineri care denunţau închiderea unui centru destinat lor.

Peste 350 de susţinători ai independenţei Flandrei au manifestat ieri, în apropiere de Bruxelles, scuipând şi incendiind drapelul belgian, pe care îl consideră un simbol al unui regat "artificial". "Şobolani valoni, faceţi-vă bagajele" şi "Să crape Belgia", au fost câteva dintre sloganurile care au răsunat la marşul organizat de Voorpost, un grup radical care militează pentru dezmembrarea ţării.

La manifestaţie au luat parte şi 17 parlamentari ai partidului de extremă-dreapta Vlaams-Belang. Aceştia au arborat drapelul Flandrei. De patru luni, formarea unui nou guvern este blocată de neînţelegerile dintre valoni şi flamanzi. "Soluţia este separarea flamanzilor şi valonilor", a declarat ieri secretarul general al Voorpost, Michael Debronett.

Lupte de stradă la Berna şi Copenhaga

Un marş electoral al Uniunii Democratice a Centrului, o formaţiune de dreapta populistă, a fost blocat de mai mulţi extremişti de stânga, care au ridicat baricade. În momentul în care poliţiştii au încercat să dărâme baricadele, contramanifestanţii au ripostat cu pietre şi sticle.

Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi furtunuri cu apă, arestând mai multe persoane. Şi la Copenhaga, o demonstraţie paşnică a degenerat în ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti. Sâmbătă, mii de tineri au protestat din nou faţă de închiderea, în luna martie, a centrului Ungdomshuset, un loc de refugiu pentru cultura underground încă din 1982. Poliţia a reţinut peste 430 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite