Wayne Sapp, pastorul „călău” al Coranului: Autorii morali ai masacrului nu au regrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wayne Sapp, pastorul „călău” al Coranului, susţine că nici el, nici şeful său, controversatul Terry Jones, nu au vreo vină pentru atacul din Afganistan în care a murit şi românul Filaret Moţco. Acum două săptămâni, pe 20 martie, doi pastori evanghelici dintr-un orăşel din Florida, Terry Jones şi Wayne Sapp, au organizat un „proces“ simbolic al cărui unic „acuzat“ a fost Coranul, cartea sfântă a Islamului. „Juriu

Pastorul Wayne Sapp a îndeplinit „sentinţa“, dând foc unui Coran. Presa americană, obişnuită deja cu provocările anti-Islam ale lui Jones, a ignorat în mare parte făcătura pastorilor. Imaginile cu arderea Coranului au ajuns însă să fie difuzate în Orientul Mijlociu, cauzând un val de proteste şi violenţe care continuă şi acum.

Vinerea trecută, în oraşul afgan Mazar-i-Sharif, românul Filaret Moţco a fost ucis de un grup care a luat cu asalt o clădire a Naţiunilor Unite, căutând să se răzbune pe „vesticii“ care le-au batjocorit religia. „Adevărul“ a reuşit să vorbească cu pastorul Wayne Sapp, care a declarat că nu se simte răspunzător deloc pentru violenţele din Afganistan.

„Adevărul": Care a fost scopul organizării acestui „proces"? De ce aţi ars Coranul?

Wayne Sapp: Am vrut să arătăm că învăţăturile Coranului sunt periculoase, deoarece propovăduiesc violenţa, sclavagismul şi abuzul faţă de femei. Unii musulmani vor spune că aceste lucruri sunt de domeniul trecutului, dar evenimentele mondiale curente ne arată că ele sunt încă practicate. În sistemul american de justiţie, procurorul şi cu avocatul apărării îşi aduc fiecare dovezile sale, iar apoi juriul ia o decizie.

Dacă eşti găsit vinovat, vei suferi consecinţele. Vei fi pedepsit. Dacă eşti găsit inocent, vei fi pus în libertate. În cazul nostru, 12 juraţi au găsit Coranul a fi vinovat. Timp de câteva luni, avusesem un sondaj de opinie postat pe website-ul nostru în care întrebam ce pedeapsă să primească Coranul. Pedeapsa aleasă a fost arderea. Coranul propovăduieşte violenţa, este distructiv şi ne conduce pe calea răului.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Românul ucis în Afganistan avea 43 de ani şi înainte a lucrat în cadrul unei misiuni OSCE în Tadjikistan

Funcţionarul român ucis în Afganistan a terminat liceul la Bistriţa

Caporalul ieşean rănit în Afganistan, un tânăr serios şi foarte ordonat

Dar şi Vechiul Testament conţine o mulţime de versete identice sau similare celor din Coran...  
 
Da, e adevărat ce spuneţi. Însă noul legământ (învăţăturile lui Iisus - n.red.) ne interzice să ne spălăm propriile păcate, să ne aducem noi înşine mântuirea. Nu putem să-l judecăm şi să-l ucidem pe celălalt, aşa cum era în Vechiul Testament şi aşa cum e în Coran. Iisus a plătit pentru noi şi ne-a adus mântuirea. El s-a sacrificat pentru noi, aşa că nu mai trebuie să trăim sub legea Vechiului Testament.

În ziua de azi, bisericile creştine nu mai propovăduiesc uciderea cu pietre a femeilor sau omorârea homosexualilor. Însă în multe zone ale globului, Islamul propovăduieşte aceste lucruri. Toţi musulmanii citesc acelaşi Coran. Nu există un Nou Coran şi un Vechi Coran. Este acelaşi Coran pentru toţi.

Care este reacţia dumneavoastră faţă de incidentele din Afganistan?

Ni s-au rupt inimile pentru victime şi pentru familiile lor. Musulmanii care urmează îndeaproape învăţăturile Islamului sunt imprevizibili; nu se pot controla. Ne aşteptam să demonstreze şi să zbiere şi să ceară tot felul de lucruri, dar nu am prevăzut aşa ceva. Am citit că mulţi dintre cei care au protestat împotriva arderii Coranului tocmai ieşiseră dintr-o moschee, de la rugăciunile de după-amiază. Asta se întâmplă când urmezi calea Islamului; asemenea lucruri propăvăduieşte Islamul.

Ar trebui să dăm mai multă atenţie la ceea ce se predă în acele moschei, la ceea ce li se cere oamenilor să facă acolo. Li se cere să comită violenţe. Când am aflat ce s-a întâmplat acolo, am fost profund întristaţi. Au fost împuşcaţi oameni; am auzit chiar că unii au fost decapitaţi. Aceste lucruri nu s-au întâmplat în urma unor impulsuri de moment, în urma unor momente de nebunie. Aceste lucruri au fost plănuite şi orchestrate de către cineva. Ar trebui să dăm mai multă atenţie la ce se întâmplă în aceste moschei peste tot din lume. Ceva trebuie făcut.

Vă consideraţi răspunzător din punct de vedere moral pentru ce s-a întâmplat în Afganistan?

Nu. Nu port nicio răspundere pentru acţiunile teroriste propovăduite de către Islam.

Unul dintre cei care au fost ucişi acolo a fost un român, funcţionar al ONU. Ziarul meu a vorbit cu familia sa. Dacă aţi putea să vorbiţi cu ei, ce le-aţi spune?

Le-aş transmite condoleanţele mele cele mai sincere. Mă rog pentru ei. Le-aş spune că Sfântul Spirit le va aduce alinare. Şi le-aş mai spune să ceară să se facă ceva. Toată lumea ştie că Islamul este periculos, însă personalul ONU a fost lăsat acolo fără destui paznici, fără destule guri de foc care să‑i protejeze împtriva acestui pericol iminent. Clădirea ar fi trebui să fie mai bine fortificată. Familia românului ar trebui să meargă la ONU, să meargă la guvernul român şi să ceară să se ia măsuri împotriva acelei moschei, împotriva acelora care au fost arestaţi acolo. Nenumăraţi reporteri m-au întrebat „Nu ştiai că dacă arzi un Coran, vor urma violenţele?" De ce mi-ai pune o astfel de întrebare dacă nu ştii deja răspunsul la ea? Nu mi-ar fi pus nimeni această întrebare dacă aş fi ars o carte budistă. Nu ne-ar fi întrebat nimeni dacă ne e frică că vin dup-aia budiştii după noi. Nici dacă aş fi ars Cartea lui Mormon, nu m-ar fi întrebat nimeni aşa ceva. Toată lumea ştie că Islamul e periculos, dar tot nu ne luăm precauţiile necesare împotriva lui.

"Ne aşteptam să demonstreze şi să zbiere şi să ceară tot felul de lucruri, dar nu am prevăzut aşa ceva.''

Acţiunile dumneavoastră au fost caracterizate de către mulţi drept acţiuni de incitare la ură religioasă. Cum răspundeţi la această acuzaţie?

Vedeţi dumneavoastră, în comparaţie cu eternitatea, această viaţă este foarte scurtă. Şi dacă credeţi în Dumnezeu, trebuie să credeţi că vă veţi petrece eternitatea ori în rai, ori în iad. Adevărata ură este să ştii că cineva va ajunge în iad, că îşi va pierde mântuirea, şi să nu spui adevărul. Ce facem noi nu e incitare la ură. Noi vrem doar să arătăm lumii că un miliard şi jumătate de oameni care urmează învăţăturile unei credinţe false vor ajunge în iad după ce mor. Din punctul meu de vedere, aceasta nu este ură. Este cea mai adevărată, cea mai sinceră formă de dragoste pe care o poţi nutri. Să nici nu cunoşti personal pe cineva, să ştii că acel cineva te urăşte pentru cuvintele tale, şi totuşi să spui ceea ce trebuie spus... Pentru că trebuie să reuşeşti să-i scuturi cumva, să le captezi atenţia şi să-i faci să pună la îndoială ce li se spune şi apoi să‑l roage pe Dumnezeu să le arate calea cea dreaptă. Să ai ocazia să încerci să salvezi pe cineva şi să nu faci nimic - asta este definiţia urii! Ceea ce facem noi nu este incitare la ură.

"Nu există un Nou Coran şi un Vechi Coran. Este acelaşi Coran pentru toţi.''

Românul Moţco, repatriat de ONU

Trupul lui Filaret Moţco urmează să fie repatriat, zilele acestea, de ONU. Românul va fi înmormântat în satul natal, în curtea bisericii din Izvoarele Sucevei. Funeraliile vor avea loc cel mai probabil duminică.
Rodica Moţco din Arad, sora lui Filaret, românul ucis în Afganistan, nu-şi mai poate găsi liniştea. De când a aflat că fratele ei a fost omorât nu mai mănâncă şi plânge continuu.

Din această cauză, nici nu este pregătită să plece la drum, spre casa părintească. „Este foarte afectată. Această tragedie a venit ca un trăsnet. Fraţii Moţco erau foarte uniţi. Nu s-au certat niciodată. Oricât de mult încercăm s-o facem să mănânce nu reuşim. Refuză şi plânge mereu, deşi noi o încurajăm să fie tare, pentru că are doi copii de crescut. Este foarte slăbită, niciodată nu a fost aşa. Pentru copiii ei, fratele a fost ca un tată", a spus Irina Popovici, colegă de serviciu cu Rodica Moţco.

Fără regrete

Terry Jones, pastoral care conduce un grupuscul creştin denumit „Dove World Outreach" şi care a luat parte la incendierea în public a Coranul în SUA, a declarat că nu se consideră responsabil pentru atacul comis asupra biroului ONU din Afganistan.

Afganistan şi Pakistan cer SUA condamnarea pastorului

Generalul David Petraeus

image

Arderea Coranului a stârnit controverse nu numai în lumea musulmană, dar şi în SUA. Deşi, practic, Jones nu a încălcat nicio lege, protestele violente din lumea musulmană au deschis dezbaterea referitoare la până unde poate merge libertatea de exprimare.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, s-a alăturat altor câtorva congresmeni, dar şi generalului David Petraeus în a condamna (deocamdată doar verbal) gestul pastorului. Reid a explicat, într-un interviu la CBS, că Senatul ar putea ancheta arderea Coranului. A refuzat însă să promită că va organiza audieri sau că va fi o condamnare formală.

Pericole pentru misiunea în Afganistan

Generalul David Petraeus, comandantul forţelor conduse de SUA în Afganistan, a avertizat că gestul pastorului a creat deja noi pericole pentru misiunea din Afganistan. A trezit resentimentele faţă de occidentali, după nouă ani de conflict. 

„Coşmarul oricărui conducător de forţe militare este să fie confruntat cu o mulţime şi mai ales cu una care poate fi influenţată de indivizi care vor să incite la violenţă, care vor să confişte emoţiile, emoţii poate de înţeles în acest caz", a spus Petraeus, referindu-se la amestecul talibanilor în proteste. Şi alţi oficiali americani, dar şi afgani sunt de părere că talibanii folosesc aceste proteste ca pretext pentru a ataca forţele occidentale şi ţinte guvernamentale. 

Indiferent cât ar încerca oficialii SUA să convingă de faptul că gestul este un incident izolat, protestele continuă în lumea musulmană şi la nivelul străzii, şi la nivel oficial. Preşedintele afgan, despre care unii critici afirmă că el însuşi i-ar fi stârnit pe protestatari pentru că a pus un accent prea mare pe ceea ce s-a întâmplat în SUA, a cerut administraţiei SUA "să condamne gestul în termenii cei mai duri şi să îi aducă pe cei vinovaţi în faţa justiţiei".

Luni, afganii au protestat din nou, pentru a patra zi, scandând "moarte Americii - să trăiască Islamul!". În cele patru zile de proteste, cel puţin 22 de oameni au murit. Reacţii dure au venit şi din partea Pakistanului, al cărui ministru de Interne, Rehman Malik, a anunţat, ieri, că a cerut Interpolului să ia măsuri împotriva lui Terry Jones şi să îl considere "terorist". De asemenea, guvernul de la Islamabad a cerut SUA să ia măsuri împotriva pastorului.

Pakistanul nu este nici el ferit de proteste extrem de violente: creştinii din această ţară spun că, după arderea Coranului, au de suferit acum. Mii de pakistanezi au ieşit de asemenea pe străzi şi au ars steaguri americane. Iar o consecinţă directă a arderii Coranului pare să fi fost şi atacul de sâmbătă asupra bisericii creştine Sf. Thomas din Wah Cantt, unde un grup de musulmani a încercat să spargă uşa şi să dea foc lăcaşului de cult. Ieri, cel mai înalt cleric creştin din Pakistan, arhiepiscopul Lawrence Saldanha, a cerut arestarea lui Terry Jones.

Victimele habotniciei

În afară de diplomatul român Filaret Moţco, în atacul sângeros de vineri, de la biroul Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, şi-a mai pierdut viaţa suedezul Joakim Dungel, 33 de ani, de profesie avocat, specialist în drepturile omului. Dungel a mai lucrat pe lângă Tribunalul de la Haga la dosare privind crimele de război din fosta Iugoslavie şi Rwanda. O altă victimă, norvegianca Siri Skare, 53 de ani, fost  pilot cu grad de locotenent-colonelul, era detaşată ofiţer de legătură pe lângă oficiul ONU.

Ea a fost descoperită de atacatori în buncărul în care se ascunsese împreună cu alţi trei lucrători ONU, printre care şi şeful biroului, rusul Pavel Erşov. Acesta, vorbitor al dialectului local dari,  a scăpat de atacatori suţinând că este musulman. El a trecut chiar testul când a fost pus să de-a un citat din Coran. Patru militari nepalezi, din trupele Gurkha, care făceau parte din micul contingent ce asigura securitatea biroului ONU, au căzut la datorie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite