Watergate-ul polonez face noi victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura a emis mandat de arestare pe numele magnatului Ryszard Krauze, al cincilea pe lista celor mai bogaţi oameni din Polonia. Parchetul polonez a decis arestarea magnatului Ryszard Krauze,

Procuratura a emis mandat de arestare pe numele magnatului Ryszard Krauze, al cincilea pe lista celor mai bogaţi oameni din Polonia.

Parchetul polonez a decis arestarea magnatului Ryszard Krauze, directorul executiv al companiei Prokom Software şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Polonia. Decizia a fost luată la scurt timp de la reţinerea fostului ministru de interne, Janusz Kaczmarek, acuzat de obstrucţionarea justiţiei.

Krauze a fost de negăsit joi seara, când anchetatorii i-au percheziţionat locuinţa de la Gadynia, din nordul Poloniei. "Din punct de vedere juridic, este considerat suspect", a declarat procurorul general Dariusz Barski, fără a preciza pentru care din afacerile grupului informatic Prokom ar fi arestat. Presa de la Varşovia crede că decizia Parchetului are legătură cu reţinerea fostului ministru de interne Janusz Kaczmarek, aflat în centrul unui scandal politic calificat de opoziţie drept Watergate-ul polonez.

De- mis la începutul lunii de premierul Jaroslaw Kaczinski, Kaczmarek este acuzat de obstrucţionarea justiţiei, într-o anchetă privind operaţiunea anticorupţie de la Ministerul Agriculturii. Parchetul a precizat că au mai fost arestaţi fostul şef al poliţiei Konrad Kornatowski şi directorul principalei companii de asigurări poloneze PZU, Jaromir Netzel.

Krauze, în vârstă de 51 de ani, este pe locul cinci în topul celor mai bogaţi oameni din Polonia, cu o avere de 1,18 miliarde de euro. Preţurile acţiunilor companiilor pe care le controlează - Pro- kom Software, Petrolinvest, Bioton şi Polnord - au scăzut la bursa poloneză după aflarea veştii.

Miliardar norvegian, în închisoare Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Norvegia, Kjell Inge Roekke, a fost condamnat la patru luni de închisoare, dintre care trebuie să execute una, pentru dare de mită. El s-a prezentat joi la închisoarea din Hof, situată la 70 de kilometri de capitala Oslo, unde şi-a început ispăşirea pedepsei.

Roekke a fost acuzat că a dat unui inspector de la Afacerile Maritime suma de 100.000 de coroane pentru a obţine un permis de conducere a ambarcaţiunilor mari fără susţinerea examenului. În închisoare, Roekke poate opta pentru o serie de activităţi, cum ar fi lucrări de curăţenie şi întreţinere, primind în schimb un salariu săptămânal de 260 coroane (32,7 euro).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite