Watergate-ul polonez se lasă cu arestări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru polonez de interne Janusz Kaczmarek (foto), demis la începutul lunii august de premierul conservator Jaroslaw Kaczynski, a fost reţinut ieri-dimineaţă. Kaczmarek, un fost

Fostul ministru polonez de interne Janusz Kaczmarek (foto), demis la începutul lunii august de premierul conservator Jaroslaw Kaczynski, a fost reţinut ieri-dimineaţă. Kaczmarek, un fost apropiat al Partidului Lege şi Justiţie al fraţilor Kaczynski, se află în centrul unei furtuni politice calificate de opoziţie drept un "Watergate polonez".

Parchetul a precizat că ieri au mai fost arestate alte două persoane: Konrad Kornatowski, fost şef al poliţiei demis odată cu Kaczmarek, şi Jaromir Netzl, preşedinte şi director general al principalei companii poloneze de asigurări PZU, proprietate a statului.

"Au fost arestaţi în legătură cu obstrucţionarea justiţiei într-o anchetă privind operaţiunea anticorupţie de la Ministerul Agriculturii", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului, citat de France Presse.

Fostul ministru l-a acuzat pe şeful guvernului şi pe ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro, că au ordonat ascultarea telefoanelor a doi viceminiştri care conduceau cele două formaţiuni coalizate cu Partidul Lege şi Justiţie.

Liderii Partidului populist Autoapărarea, Andrzej Lepper, şi al Partidului ultracatolic Liga Familiilor Poloneze, Roman Giertych, au fost demişi când gemenii Kaczynski au decis, la jumătatea lunii august, să pună capăt coaliţiei de guvernare şi să convoace alegeri anticipate în toamnă, cu doi ani înainte de termen.

Miercuri, fostul premier polonez Kazimierz Marcinkiewicz s-a alăturat celor care îl acuză pe Jaroslaw Kaczynski că foloseşte serviciile secrete pentru a spiona politicieni.

Marcinkiewicz a declarat că are dovezi că a fost spionat atunci când ocupa funcţia de prim-ministru, susţinând că Polonia a devenit un "stat orwellian".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite