Washingtonul vrea Kosovo în NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a început unele demersuri pentru a-i obişnui pe aliaţi cu această idee . În comisia de afaceri externe a Senatului american a fost depus un proiect de rezoluţie care propune

Senatul a început unele demersuri pentru a-i obişnui pe aliaţi cu această idee .

În comisia de afaceri externe a Senatului american a fost depus un proiect de rezoluţie care propune susţinerea integrării progresive a noului stat independent, Kosovo, în structurile euro-atlantice.

Documentul cere Alianţei Nord-Atlantice să înceapă operaţiunile militare împotriva fostei Iugoslavii pentru stabilirea unei "păci durabile" în Kosovo, scrie Ria Novosti. Proiectul de rezoluţie mai propune invitarea Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei să se alăture NATO, cu ocazia summitului Alianţei, din aprilie de la Bucureşti. "Aceste state pot juca un rol major în acţiunile NATO în Europa de Sud-Est, graţie situaţiei lor geostrategice excepţionale", subliniază proiectul de rezoluţie.


Pe de altă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că "există informaţii că trupele NATO vor recurge la forţă pentru a închide frontiera dintre regiunea de nord a Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, şi restul Serbiei. Un asemenea act va genera un nou război rece şi va duce la destabilizarea Balcanilor şi a Europei", a subliniat Lavrov. Bruxelles-ul nu a comentat declaraţiile înaltului oficial rus. Luni însă, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au precizat că forţele lor vor încerca să asigure securitatea şi stabilitatea pe întreg teritoriul fostei provincii.

Cioroianu: România nu încurajează precedentul

Ministrul român al afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a declarat ieri, în Muntenegru, că România nu a recunoscut şi nici nu va recunoaşte independenţa proclamată unilateral de către autorităţile albaneze din Kosovo. "Preocuparea noastră a fost şi este să nu încurajăm un precedent pentru recunoaşterea în practica internaţională a principiului drepturilor colective pentru minorităţi, susţinând principiul drepturilor acordate individual pentru membrii unei minorităţi etnice", a menţionat Cioroianu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite