Washingtonul cere amprente şi la ieşirea din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani speră să-i identifice astfel pe cei care nu părăsesc ţara atunci când le expiră vizele Administraţia Bush urma să ceară, ieri, companiilor aeriene şi maritime să

Oficialii americani speră să-i identifice astfel pe cei care nu părăsesc ţara atunci când le expiră vizele

Administraţia Bush urma să ceară, ieri, companiilor aeriene şi maritime să înceapă amprentarea cetăţenilor străini care părăsesc teritoriul american. Informaţiile biometrice ar trebui trimise, potrivit proiectului de lege, Departamentului de Securitate Internă al SUA, în maximum 24 de ore din momentul în care pasagerul pleacă din State.

Implementarea noii legi, care ar urma să intre în vigoare până la 30 iunie 2009, ar costa aproximativ trei miliarde de dolari în următorul deceniu. În aceste condiţii, transportatorii au cerut deja guvernului federal să suporte costurile programului.

Autorităţile americane iau amprentele străinilor care intră pe teritoriul SUA, chiar şi al celor care vin din ţări incluse în programul VISA WAIVER, încă din 2004. Amprentarea şi la ieşirea din ţară ar ajuta, susţin oficialii americani, la identificarea acelora care nu pleacă din State atunci când le expiră vizele.

Potrivit lui Bennie Thompson, preşedintele Comitetului pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, "orice incertitudine în legătură cu aceia care intră şi ies din ţara noastră reprezintă un risc pe care nu ni-l putem asuma". Până acum, tot ceea ce aveau de făcut străinii era să predea un formular la ieşirea din ţară.

"US-Visit" se extinde

În prezent, cetăţenilor străini care sosesc pe pământ american li se iau amprentele digitale de la cele două degete arătătoare şi li se face o fotografie, ca parte a aşa- numitului program "US-VISIT" (vizită în SUA). 116 aeroporturi şi 15 porturi folosesc procedurile US-Visit. Scopul declarat al programului este identificarea posibililor terorişti care ar vrea să intre pe teritoriul american şi a fost determinat de atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Începând cu 29 noiembrie 2007, Departamentul de Securitate Internă a hotărât să înlocuiască amprentarea celor două degete cu cea a tuturor zece. Primul aeroport care a adoptat această măsură a fost Washington Dulles International Airport, alte nouă urmându-i exemplul în prima parte a anului curent.

Decizii controversate

Dacă propunerea administraţiei Bush se va materializa, ea nu va fi probabil primită cu braţele deschise de cei care-şi petrec vacanţele pe "Tărâmul Făgăduinţei". Hotărârea Departamentului american de Securitate Internă de a introduce, începând din 2004, amprentarea tuturor străinilor care intră în ţară, a nemulţumit pe mulţi.

Brazilienii au hotărât să răspundă cu aceeaşi monedă, aşa că au început şi ei să-i scaneze si să-i fotografieze pe americanii care le vin în vizită. Cetăţeni ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu au declarat că se simt discriminaţi de măsură, iar mulţi din Uniunea Europeană au considerat că li se încalcă dreptul la intimitate. De fapt, cifrele arată că, în prezent, SUA nu mai reprezintă o destinaţie prea atrăgătoare pentru turiştii străini.

Alte nemulţumiri

Interzicerea accesului cu lichide în avion

Percheziţii corporale considerate "înjositoare"(au existat cazuri când persoane considerate "suspecte" au fost complet dezbrăcate)

Inspectarea bagajelor pasagerilor, fără asumarea răspunderii în cazul distrugerii obiectelor personale

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite