Washington Post: Suferinţa actuală trezeşte nostalgia comunismului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele cauzate de haosul economiei româneşti, încă în scădere după doi ani de acorduri cu FMI, se resimt puternic în buzunarele cetăţenilor. Suferinţa cauzată de măsurile drastice luate de actualul guvern îi face pe români să se uite înapoi, în trecutul comunist, iar, pe unii chiar să-l aprecieze pe dictatorul Ceauşescu pentru traiul oferit în acea perioadă. Iată un tablou al României actuale realizat de publicaţia am

Lacrimile îi curg pe obrajii trecuţi. Elena Bocanu aprinde o lumânare şi o pune pe mormânt, alături de crizantemele lăsate de un alt admirator.

Obiectul devotamentului ei este Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist pe care majoritatea românilor îl asociază cu foamete, paranoia, orfelinate cu oameni bolnavi de SIDA, etc. Astăzi, când noul membru al UE se luptă cu haosul economic şi lărgirea decalajelor dintre bogaţi şi săraci, din ce în ce mai mulţi îşi amintesc nu de ultimii ani ai regimului Ceauşescu, ci de perioadq de dinainte în care, în schimbul obedienţei, primeau elementele de supravieţuire, scrie Washington Post

"Tu ne-a dat case, tu ne-ai dat de gaz pentru încălzire. Acum suntem nefericiţi, ca nişte câini," îl plânge Bocanu, o femeie de serviciu, în vârstă de 72 de ani, care câştigă echivalentul a 70 dolari pe lună.

Astfel de aprecieri la adresa lui Ceauşescu sunt rare. Dar, pe măsură ce greutăţile economice cresc, sondajele arată că mulţi români se uită înapoi cu drag la stabilitatea oferită de regimul comunist, notează publicaţia americană.

Un sondaj efectuat în septembrie de grupul CSOP arată că aproximativ jumătate dintre respondenţi - 49%, într-un sondaj cu o marjă de eroare de 2.9% - au declarat că viaţa în perioada regimului comunist a fost mai bună decât este în prezent.

Pe de altă parte, un sondaj al Institutului Român de Marketing şi Sondaje, realizat în 2005, pe fondul optimismului determinat de aderarea la UE, arăta că 64% dintre participanţi credeau că ţara se îndrepta în direcţia cea bună, într-o democraţie de piaţă liberă.

Nostalgia trecutului este împărtăşită şi de ţara vecină, Bulgaria, mai scrie Washington Post.

Frustrările românilor legate de democraţie au ieşit în evidenţă luna trecută, când un om s-a aruncat de la unul dintre balcoanele Parlamentului. Saltul lui Adrian Sobaru, transmis în întreaga lume, a fost un act de protest împotriva reducerilor la plăţile de stat pentru fiul său autist. Actul cetăţeanului a afectat  mulţi români care au văzut în el un simbol al nedreptăţilor din societatea post-comunistă.

"Mă doare că am devenit simple numere," a declarat Sobaru, la scurt timp după eliberarea din spital, unde a fost tratat după căzătura din Parlament.

Nostalgia comunistă este greu de discernut în părţile mai bogate ale Bucureştiului, unde eforturile ameţitoare de peste două decenii de a prinde Occidentul din urmă au făcut capitala greu de distins comparativ cu oraşele prospere din Vest.

Bucureştiul în ultimii ani ai lui Ceauşescu a fost cea mai întunecată capitală a blocului sovietic. Metropola care se prăbuşeşte a fost populată de mase tremurânde care îşi aşteptau pe străzile geroase raţia de alimente şi refuzau să se plângă de teamă că vecinul lor ar putea fi un informator al poliţiei.

Astăzi, spoturile luminează vitrinele magazinelor în care designerii şi-au expus creaţiile, românii se bucură de delicatese, vacanţe de lux şi alte plăceri. În această parte a oraşului comunismul este un cuvânt rău, conchide Washington Post.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite