Washington: polemică în urma unor afişe anti-jihad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ales democrat din California a îndemnat miercuri la boicotarea metroului din Washington, în urma afişării unor mesaje publicitare plătite de către un grup proisraelian care îi califică pe extremiştii musulmani ca "sălbatici", relatează AFP.

Afişele, plasate totodată în trenuri care circulă la periferia New Yorkului şi în autobuze de la San Francisco, au fost instalate în această săptămână în patru staţii de metrou din capitala americană, în urma hotărârii unui judecător federal care apreciază că publicarea lor ţine de libertatea de exprimare.

Operatorul metroului din Washington, evocând probleme de securitate, a încercat recent să întârzie instalarea afişelor, pe care se poate citi "În orice război între omul civilizat şi sălbatic, susţineţi omul civilizat. Susţineţi Israelul. Implicaţi-vă în înfrângerea jihadului".

Mike Honda, un ales din California, a anunţat că susţine libertatea de exprimare pe care o prevede Constituţia şi înţelege hotărârea justiţiei.

Însă "dreptul de a nu susţine discursuri ale urii este şi el un drept", a subliniat el, citat într-un comunicat. "De aceea, încurajez oamenii să boicoteze metroul din Washington, atât cât pot, până la retragerea afişelor", a continuat el.

Honda, internat în copilărie în Statele Unite din cauza originii sale japoneze, a subliniat că ia acest caz "foarte personal", amintindu-i "afişele pline de ură şi caricaturile care îi asociau pe americanii de origine japoneză cu sălbaticii", în al Doilea Război Mondial.

Pamela Geller, directoarea American Freedom Defense Initiative, firma care publică această campanie, a declarat că aceasta "menţionează jihadul (...). Toţi teroriştii care participă la jihad sunt musulmani, însă toţi musulmanii nu sunt terorişti".

Ea a fost criticată de către Anti-Defamation League, un grup care luptă împotriva antisemitismului şi care a denunţat această "intoleranţă antimusulmană".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite