Washington: preşedintele sirian trebuie să plece de la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere, a reafirmat luni Washingtonul, în urma unor afirmaţii neclare şi controversate făcute pe acest subiect de către noul mediator al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi, relatează AFP.

"Nu credem într-o pace fără plecarea lui Assad şi încetarea vărsării de sânge. Vom fi foarte clari cu trimisul special Brahimi în această privinţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Washington şi-a reiterat susţinerea faţă de diplomatul algerian, care îl va înlocui la sfârşitul lunii august pe trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, care a demisionat.

"Este o muncă extrem de dificilă şi vom saluta toate eforturile pe care le va face pentru comunitatea internaţională" pentru a pune capăt violenţelor şi pentru a se face o tranziţie politică în Siria, a adăugat Nuland.

Brahimi şi-a susţinut duminică pentru postul de televiziune Al-Jazeera poziţia sa faţă de eventuala plecare a preşedintelui sirian. "Nu am spus că nu ar fi momentul ca el să plece de la putere", a declarat el, după ce anterior susţinuse, potrivit agenţiei de presă Reuters, că:

"Este prea devreme pentru ca eu să adopt o poziţie în acest subiect. Nu sunt foarte sigur de ce se întâmplă". Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie, s-a declarat "şocat" de aceste declaraţii şi a cerut ca emisarul special să îşi prezinte scuzele.

Numirea lui Brahimi, de vineri, de către Consiliul de Securitate al ONU, a fost salutată de către Occident, de către aliaţii Siriei, printre care Rusia şi China, precum şi de către Damasc.

Lakhdar Brahimi s-a întâlnit luni la Paris cu preşedintele francez Francois Hollande, cel care a susţinut că "nu va putea fi găsită o soluţie politică fără plecare lui Bashar al-Assad de la putere".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite