Wall Street: sindicatele, alături de „indignaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea „Să ocupăm Wall Street“ primeşte sprijinul mai multor uniuni sindicale din Statele Unite ale Americii. Mai multe sindicate şi-au anunţat sprijinul pentru mişcarea „Occupy Wall Street“ („Să ocupăm Wall Street“) şi s-au alăturat, ieri, protestatarilor în New York, informează CNN.

„Aceşti tineri de pe Wall Street dau voce multor probleme cu care muncitorii din America s-au confruntat în ultimii ani", a declarat Larry Hanley, preşedinte internaţional al Amalgamated Transit Union, care are 20.000 de membri în regiunea New York. „Aceşti tineri vorbesc pentru marea majoritate a americanilor care sunt frustraţi de bancherii şi brokerii care au făcut profit pe spatele oamenilor care muncesc din greu", a adăugat Hanley într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Transport Workers Union Local 100, Jim Gannon, a precizat că mişcarea „Occupy Wall Street", care denunţă inechităţile sociale din sistemul financiar a avansat subiecte pe care sindicatele le sprijină în mod obişnuit. Preşedintele United Federation of Teachers Michael ­Mulgrew, sindicatul profesorilor care are 200.000 de membri, s-a declarat mândru să susţină protestatarii, care campează în New York şi în alte locuri din Statele Unite.

Obama arată cu degetul spre republicani

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a acuzat adversarii republicani că apără deducerile fiscale acordate celor mai bogaţi, în defavoarea planului de relansare pe care el speră să îl aprobe Congresul, relatează AFP. Obama a cerut luni Congresului să voteze planul său de locuri de muncă în valoare de 447 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii, dar liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Eric Cantor, s-a declarat dispus să accepte unele prevederi, dar nu şi pe cele privind creşterea fiscalităţii pentru cei bogaţi.

Tăieri bugetare peste tot

În încercarea de a face economii la buget, congresmenii au propus reduceri semnificative la Departamentul de Stat, la programele de ajutoare umanitare pentru Africa, la asitenţa pentru Orientul Mijlociu, şi chiar la Departamentul Apărării şi de la CIA.

Departamentul de Stat a renunţat deja la deschiderea unor noi consulate în Irak, a limitat sprijinul financiar pentru Tunisia şi Egipt şi ar urma să se întâmple acelaşi lucru şi în privinţa Pakistanului şi Autorităţii Palestiniene. Congresmani cer administraţiei Obama reduceri ale contribuţiilor SUA la organizaţii internaţionale precum ONU, Consiliul pentru drepturile omului, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a avertizat, ieri, statele europene că reducerea bugetului Pentagonului va afecta şi finanţarea americană pentru operaţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

Planul american de reducere a deficitului prevede, pentru următorii zece ani, o scădere cu circa 450 de miliarde de dolari a bugetului Pentagonului, a cărui valoare totală pentru 2012 se ridică la aproape 700 de miliarde de dolari. Panetta a apreciat că scăderea este „importantă, dar gestionabilă", însă a avertizat că, în cazul în care Congresul nu va găsi, până la sfârşitul anului, noi modalităţi de a realiza economii, bugetul pentru Apărare ar putea suferi noi reduceri, care ar fi „devastatoare pentru securitatea naţională", atât a SUA, cât şi a statelor NATO.

Procese lungi din cauza crizei

Reducerile bugetare au atins şi instanţele judecătoreşti din Statele Unite, iar efectele au început să se vadă: au fost concediaţi oameni, iar procesele durează din ce în ce mai mult. Katherine Feinstein, preşedinta Curţii Superioare din San Francisco, spune că instanţa pe care o conduce a fost nevoită să obţină, luna trecută, un împrumut de urgenţă după ce bugetul alocat tribunalelor din statul California a fost redus.

Judecătoarea Katherine Feinstein, citată de, „The Economist", arată şi efectele: un proces de divorţ care în mod normal nu ar trebui să dureze mai mult de jumătate de an, a ajuns să se întindă pe cel puţin un an şi jumătate. Din cauza lipsei de personal, numărul dosarelor tot creşte pe masa judecătorilor. „Asta înseamnă că viaţa, nu doar a soţilor, ci şi a copiilor este în incertitudine, din cauza acestei aşteptări", subliniază judecătoarea.

Cât priveşte dosarele privnd infracţiunile în trafic, acestea sunt deja atât de multe încât oamenii sunt mult mai atenţi la volan pentru a nu fi nevoiţi să ajungă la tribunal. Un tribunal din Ohio nu a mai  acceptat noi cazuri, deoarece nu îşi putea permite să cumpere hârtie. Instanţele sunt strâmtorate financiar în toată ţara, potrivit unui raport al American Bar Association. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite