WSJ: Liberalismul economic a învins la diferenţă mică urmaşii comuniştilor în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalismul economic pare să fi câştigat la diferenţă mică în faţa urmaşilor comuniştilor lui Ceauşescu în alegerile prezidenţiale de duminică, din România, prin victoria lui Traian Băsescu în faţa lui Mircea Geoană, comentează Wall Street Journal în rubrica de opinii.

WSJ subliniază, însă, că social-democrat Mircea Geoană îşi acuză rivalul de fraude şi că rezultatele ar putea fi revizuite de Curtea Constituţională.

Victoria lui Băsescu este cu atât mai remarcabilă, cu cât acesta s-a confruntat cu una dintre cele mai grave recesiuni din Europa - economia românească se contractă cu 7% anul acesta, după o creştere de 7,1% în 2008, apreciază publicaţia americană.

Geoană a încercat că capitalizeze de pe urna dificultăţilor recente făcând campanie pentru eliminarea cotei unice de impozitate şi pentru un rol mai activ al statului în economie. Potrivit unor surse citate de WSJ, liderul social-democrat a fost candidatul preferat atât de Moscova, cât şi de Washington.

La polul opus, Băsescu a cerut reduceri bugetare şi eliminarea corupţiei şi este un susţinător înfocat al cotei unice de impozitate.

Guvernul lui Băsescu a fost departe de a se adresa cu succes problemelor ţării, nu în ultimul rând pentru că fostul căpitan de navă este un fel de magnet pentru dispute politice, comentează WSJ. Dar se pare că pentru ceva mai mult de jumătate dintre alegătorii români, amintirea comunismului şi a unui guvern ale cărui mâini ajungeau în fiecare buzunar le-a lăsat românilor un gust şi mai amar, apreciază ziarul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite