Vulturii kazahi ai Mongoliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 700 de ani după ce Marco Polo a scris despre ei, kazahii din Asia Centrală speră ca vechile lor tradiţii să le aducă slujbe bune. Kazahii sunt etnici de origine turcică din Kazahstan,

La 700 de ani după ce Marco Polo a scris despre ei, kazahii din Asia Centrală speră ca vechile lor tradiţii să le aducă slujbe bune.

Kazahii sunt etnici de origine turcică din Kazahstan, care trăiesc în Asia Centrală, cei mai mulţi în Kazahstan, dar şi în Mongolia, Uzbekistan, China şi Rusia. Ei sunt recunoscuţi pentru dragostea lor de libertate, abilitatea de a călări şi vânătoarea cu vulturi semidomesticiţi. Recent, kazahii din Mongolia au făcut uimitoare demonstraţii ale talentelor lor la Festivalul Vulturul de Aur din Munţii Altai.

După mai mult de 700 de ani de când celebrul navigator italian Marco Polo a scris despre ei, kazahii din vestul Mongoliei speră ca vechile tradiţii să le aducă mijloace de trai în colţul lor izolat de ţară. În jur de 200 de vânători, purtând costumaţii sofisticate de brocart şi căciuli cu borduri din blană, şi-au demonstrat veleităţile weekendul trecut la Festivalul "Vulturul de Aur".

Manifestarea a avut loc în Munţii Altai, unde turismul este una dintre puţinele surse de venit. Năpustindu-se în jos de pe o stâncă, vulturul aterizează pe braţul stăpânului în timp ce acesta galopează de-a lungul vastelor stepe. Juriile atribuie puncte pentru timpul cel mai scurt şi cea mai bună tehnică. Festivalul Vulturul Auriu, începând din 2000 "Antrenarea păsărilor nu este uşoară. Este nevoie şi de cai buni", spune Abish Mekei, profesor de la Universitatea Naţională a Mongoliei.

"Foarte puţini oameni ştiu să domesticească vulturii, iar tinerii învaţă acest meşteşug de la vechii maeştri", adaugă el. Kazahii, care constituie mai puţin de şase procente din populaţia de 25 milioane de suflete a Mongoliei, au folosit vulturi din cele mai vechi timpuri pentru a vâna marmote, vulpi mici şi lupi.

Festivalul Vulturul Auriu este organizat numai din anul 2000, ca mijloc de atragere a vizitatorilor într-o zonă a ţării în care izolarea a făcut ca aceştia să nu dea buzna. Partidele de vânătoare ale lui Kubilai Han Vânătoarea cu vulturi este cea mai veche tradiţie de vânătoare cu păsări de pradă. Se crede că este originară din Asia Centrală, unde se practică de mai bine de 6000 de ani.

De acolo, a fost adoptată de Europa şi ţări de pe alte continente. Cronici din secolul XIII povestesc despre fastuoasele partide de vânătoare ale lui Kubilai Han. Legendarul războinic făcea aceste campanii toamna şi iarna. Istoria vorbeşte de miile de oameni şi cai pe care Kubilai îi mobiliza pentru vânătoare, dintre care mai mult de 5.000 erau numai şoimari. Tradiţia seculară a fost păstrată cu sfinţenie de kazahii din provincia Bayan Ulgii. Cei mai mulţi dintre ei locuiesc în localităţile Tsats uul, Deluun, Tsengel şi Bayannuur.

Sunt dresaţi vulturii aurii uriaşi Pentru vânătoare, kazahii prind şi dresează vulturi aurii, puternice păsări de pradă care trăiesc în mod obişnuit în Asia Centrală. Aceste păsări uriaşe cântăresc până la 6,5 kilograme şi ajung să măsoare între 2.10-2.40 metri. Ghearele vulturilor sunt încovoiate şi bine ascuţite pentru a prinde prada şi a o imobiliza. Denumirea de pasăre răpitoare dată acestora provine din cuvântul latin "rapere" care înseamnă "a strânge" sau "a înşfăca".

Vulturii posedă însuşiri excepţionale, cum ar fi atingerea de mari înălţimi şi de viteze de 32 de kilometri pe oră, aproape fără efort. Vederea lor este de asemenea remarcabilă, de opt ori mai performantă decât a omului. Pot zări o vulpe sau un iepure până la 1,6 kilometri. De obicei, kazahii caută femele, care sunt mai puţin grele decât masculii şi mult mai agresive. Vulturii pot trăi până la 50 de ani, dar cei mai mulţi vânători îi păstrează numai circa 10 ani, după care îi eliberează în sălbăticie.

Vânătorii aleg fie să răpească un pui de vultur din cuib, fie să captureze un exemplar tânăr pe care-l ademenesc într-o capcană cu porumbei. Cum se face dresajul păsărilor Puii de vultur sunt mai blânzi şi nu atacă oile sau copiii. Când cresc, sunt mai agresivi şi buni vânători.

La începutul verii, vânătorii merg în munţi să caute cuiburi de vulturi. Când sunt capturate păsări tinere, acestea sunt ţinute circa o lună sau două în cuşti şi primesc carne şi apă din mâinile stăpânilor, pentru a se obişnui cu prezenţa oamenilor. La sfârşitul verii începe dresajul, care constă în legarea lor de un stâlp de lemn bine ancorat. În această perioadă nu li se dă mâncare. După câteva zile, vulturii sunt epuizaţi şi sunt gata pentru a fi dresaţi.

O tradiţie reînviată după liberalizarea din anii 1990 După liberalizarea din anii 1990, tradiţia vânătorii cu vulturi, care a fost întrucâtva minimalizată în anii socialismului, a reînviat. Asociaţia celor preocupaţi cu reînvierea acesteia, Berkut, numără mai mult de 200 de membri. Din 2000, în fiecare an, se desfăşoară Festivalul vânătorii cu vulturi. Festivalul "Vulturul Auriu" este un eveniment colorat şi pitoresc care îi atrage pe cei mai buni "şoimari". În afara faptului că este un important festival pentru comunitatea locală, manifestarea este de interes pentru turişti şi aduce bani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite