Vulcanul paralizează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cenuşa aruncată de un vulcan din sudul Islandei îşi continuă traiectoria prin atmosferă, ajungând şi deasupra ţării noastre. Cu o înălţime de peste 11 kilometri, norul provoacă în continuare haos prin aeroporturile europene. Sute de mii de pasageri şi mii de avioane au rămas la sol.

Mai bine de jumătate din cursele aeriene spre şi dinspre Europa au fost anulate ieri din cauza imensului nor de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanului islandez Eyjafjallajokull, a anunţat Eurocontrol, Organizaţia Europeană pentru Securitatea Navigaţiei Aeriene.

Mai citiţi şi:

OMS: Norul de cenuşă dăunează sănătăţii/ Boc:Nu există risc pentru populaţie

VIDEO Sute de evacuaţi după ce un vulcan din Islanda a erupt după 200 de ani

Cel puţin 11.000 de zboruri au fost anulate, în timp ce, în condiţiile unei zile „normale", numărul curselor ajunge la 28.000. În privinţa traficului transatlantic, Eurocontrol a mai arătat că, ieri-dimineaţă, din cele 300 de zboruri prevăzute dinspre SUA spre Europa, doar pentru 120 au putut fi asigurate condiţiile de trafic şi de aterizare în conformitate cu normele de siguranţă. Norul va mai acoperi cerul european „cel puţin următoarele 48 de ore", mai precizează comunicatul Eurocontrol. Din cauza traficului aerian perturbat, a fost pusă sub semnul întrebării sosirea delegaţiei UE la Cracovia pentru funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski.

Spaţiul aerian era închis ieri după-amiază în Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, ţările baltice, nordul Franţei,Ungaria, Elveţia, unele părţi din Germania (între care Dusseldorf, Köln, Hamburg, Berlin şi Frankfurt), Austria, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Polonia, menţionează Eurocontrol.

Cantităţile de cenuşă afectează inclusiv traficul aerian către Asia-Pacific, unde companiile de zbor au anulat sau au reprogramat numeroase curse către Europa. Spre exemplu, cinci zboruri din Australia s-au blocat în Singapore, Hong Kong şi Bangkok.

Amânări sau rambursări

image

Craterul vulcanului, fotografiat de radarul pazei de coastă islandeze

Comisarul european pentru Transporturi, Slim Kallas, a precizat că pasagerii companiilor aeriene ale căror curse au fost afectate de norul de cenuşă vulcanică pot alege fie să-şi amâne călătoria, fie să primească banii înapoi. „În privinţa amânării, pot face acest lucru numai într-un termen de 30 de zile de la data iniţială a zborului şi spre aceeaşi destinaţie", a anunţat purtătoarea de cuvânt a companiei britanice low-cost easyJet.

La rândul său, compania franceză Air France a precizat că rambursarea se aplică, chiar dacă clientul nu a optat pentru o asigurare specială. În schimb, pasagerii nu au dreptul să solicite compensaţii financiare suplimentare, ca în cazul întârzierilor şi anulărilor ce intră în răspunderea companiilor aeriene.

Erupţie mai multe luni?

Coloane imense de cenuşă continuau să se ridice, ieri, din vulcanul Eyjafjallajokull, a cărui erupţie ar putea să dureze mai multe săptămâni sau chiar luni, potrivit unui specialist islandez. „Este mai mult sau mai puţin aceeaşi situaţie ca în zilele precedente, erupţia vulcanului continuă", a declarat profesorul Armann Hoskuldsson, de la Universitatea din Reykjavik.

„Vânturile puternice vor continua să împrăştie cenuşa vulcanică deasupra Europei", precizează şi purtătorul de cuvânt al Ministerului islandez al Mediului, Gudmundur Gudmundsson.

Etna dă semne de agitaţie

Nici renumitul vulcan din Sicilia nu este liniştit. Enzo Boschi, preşedintele Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie, susţine că se aşteaptă la o erupţie a vulcanului Etna în doar câteva luni. „Îl monitorizăm de multă vreme şi activitatea i s-a intensificat în ultima perioadă. Deocamdată însă nu sunt motive de îngrijorare", susţine Boschi.

Băsescu rămâne la sol?

Preşedintele Traian Băsescu va participa la funeraliile din Polonia în funcţie de condiţiile de trafic. Potrivit unor surse de la Cotroceni, administraţia prezidenţială urmăreşte evoluţia condiţiilor de zbor. În caz extrem, anularea vizitei va fi anunţată astăzi.

Care vor fi efectele asupra climei şi asupra României

Potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM)şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, norul de cenuşă produs de erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei nu va afecta direct România. Se va apropia însă de nord-vestul teritoriului ţării noastre în cursul zilei de astăzi.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie. „Este posibil ca norul să fie prezent şi asupra ţării noastre, în partea de sud-vest, dar nu va avea efecte. Va ajunge mult disipat", a precizat Florinela Georgescu, meteorolog la ANM.

Potrivit meteorologului, datorită faptului că în cursul nopţii trecute nu au căzut precipitaţii, riscul ca particulele din nor să ajungă pe sol este minim. Este puţin probabil ca erupţia vulcanului să aibă efecte asupra temperaturilor medii globale deoarece nu este de mare anvergură.

Efecte climatice doar locale

„Va avea probabil efecte asupra temperaturilor în ţări învecinate locului unde s-a produs erupţia. Probabil maximele termice vor fi cu un grad sau două mai mici în zilele următoare", a mai spus Florinela Georgescu.

„Nu cred că această erupţie va avea vreun efect asupra temperaturilor medii globale pentru că nu este o erupţie spectaculoasă. Are o evoluţie lentă şi se caracterizează mai mult prin curgere de lavă. Spectaculoase sunt erupţiile cu bombă şi care ajung la înălţimi foarte mari, în stratosferă. Acelea, într-adevăr, pot influenţa temperaturile pe o perioadă mai lungă de timp şi pe un spaţiu mai mare", a spus şi Dumitru Baltă, meteorolog la ANM.

Risc pentru bolnavi

Norul de cenuşă venit din Islanda reprezintă un risc pentru persoanele cu boli respiratorii. Avertismentul vine chiar din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Semnalul de alarmă îi vizează mai ales pe locuitorii Islandei, Scoţiei şi Norvegiei unde particule fine de cenuşă s-au depus la sol. Odată inhalate, particulele pot irita căile respiratorii, pot pătrunde în plămâni. Locuitorii din nordul continentului ar trebui să poarte măşti de protecţie.

Autorităţile din Marea Britanie, unde a fost înregistrat un nivel ridicat de dioxid de sulf, atrag atenţia că particulele de cenuşă din aer ar putea provoca iritaţii ale ochilor, rinită, tuse seacă şi usturimi în gât. Cetăţenii britanici au fost sfătuiţi să nu iasă din casă dacă simt miros puternic de ouă stricate, ce ar indica o concentraţie ridicată de dioxid de sulf. Medicii din România nu par îngrijoraţi de prezenţa norului în nordul ţării. Doctorul Dan Stoicescu de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti susţine că fenomenul nu prezintă niciun pericol, norul fiind la 11.000 de metri.

Miclăuş Adin, administratorul şi medicul veterinar al Grădinii Zoologice din Baia Mare, oraş aflat pe traseul norului, spune că animalele sunt păzite 24 din 24 de ore de personal specializat. În cazul în care Grădina Zoologică primeşte un avertisment de la autorităţi, animalele vor fi adăpostite în refugiile în care stau iarna. (Magda Crişan)

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite