VIDEO Vulcanul islandez ţine avioanele la sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erupţia vulcanului Eyjafjallajokull a creat haos pe aeroporturile din nordul continentului, unde mii de zboruri au fost anulate. Cursele aeriene Londra-Bucureşti au fost printre cele suspendate ieri din cauza închiderii spaţiului aerian britanic.

Coloane imense de cenuşă continuau să se ridice, ieri, din vulcanul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, ca efect al erupţiei care durează de câteva zile. Norul vulcanic, cu o înălţime de peste 11 kilometri, a afectat mai ales spaţiul aerian al Marii Britanii şi al ţărilor scandinave.

VEZI VIDEO BBC AICI

Multe aeroporturi din Anglia, Scoţia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda şi nord-vestul Germaniei au fost închise în cea mai mare parte a zilei de ieri. Mii de zboruri, inclusiv transatlantice, au fost anulate.

Erupţia unui vulcan din Islanda a anulat o cursă de pe aeroportul din Timişoara

Cursa British Airways de la Bucureşti către Londra, care trebuia să plece de la aeroportul „Henry Coandă" la ora 17.05 a fost suspendată.

La fel şi cursa British Airways Londra - Bucureşti care trebuia să ajungă,  aseară, la ora 23.20. Purtătorul de cuvânt al Aeroportului „Henri Coandă", Valentin Iordache, a declarat că, potrivit orarului de zbor, această cursă ar fi trebuit să se întoarcă la Londra în această dimineaţă.

Pe aeroportul Schiphol din Amsterdam au fost anulate peste 40 de zboruri, inclusiv cele către  SUA şi Canada. Paradoxal, aeroportul din Reykjavik (Islanda) a rămas deschis, graţie rafalelor puternice de vânt.

Pericol pentru motoare

Cenuşa vulcanică nu numai că afectează vizibilitatea, dar poate provoca defecţiuni aeronavelor.

„Motorul unui avion absoarbe aer, îl comprimă şi apoi îl elimină. Dacă aerul e amestecat cu cenuşă, poate crea probleme electrice. S-a mai întâmplat acest lucru şi avionul nu a scăpat întreg", a declarat Russel Craig, purtătorul de cuvânt al aeroportului din Manchester (Marea Britanie).

Potrivit specialiştilor, erupţia poate dura de la câteva zile până la un an. „Dacă se ţine cont de intensitatea ei, ar putea dura mult", a explicat profesorul islandez de geofizică, Magnus Tumi Gudmunsson.

Erupţia vulcanului Eyjafjallajokull, situat sub gheţarul cu acelaşi nume, a dus la evacuarea a sute de islandezi, din cauza riscului de inundaţii. Vulcanul e situat la circa 160 de kilometri de capitala Reykjavik. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite