Vremuri grele pentru diplomaţia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocaj mental cu Rusia, dificultăţi de parcurs cu Franţa, în întârziere cu China şi amânaţi la Schengen. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a făcut bilanţul unui an de mandat, admiţând că 2010 a fost unul greu pentru diplomaţia română.

„A fost dificil să păstrăm în priză proiecte şi acţiunea diplomatică propriu-zisă, în contextul unui buget foarte redus, al restructurărilor din MAE şi într-un context politic intern specific, în care spiritul partizan a sufocat de prea multe ori simţul naţional şi patriotismul", a reproşat Baconschi.

„În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, suntem moştenitorii unor blocaje mentale", a declarat ministrul. „Într-o ţară ca Rusia, unde politicul şi economicul merg împreună, este nerealist să ne imaginăm că, fără o relansare a dialogului politic, putem să avansăm", a explicat Baconschi. „Am idei, lucrăm la câteva gesturi simbolice care să crească încrederea, şi sperăm ca anul acesta să se poată înregistra o revenire la un ton normal", a spus el.

Nu prea vă mai interesează NATO

Nici relaţia cu Ucraina nu este tocmai bună. Ministrul de Externe a evitat să răspundă când va fi reluată activitatea comisiei mixte ucraino-române privind minorităţile, suspendată de circa un an.

„Am transmis această dorinţă de conlucrare Kievului: Nu prea vă mai interesează NATO - e opţiunea suverană a oricărui stat - dar sunteţi foarte interesaţi de UE. Aveţi în acest sens un dialog de facilitare prin Polonia", a spus Baconschi adăugând că şi România este dispusă să dea o mână de ajutor.

Un pod şi jumătate cu bulgarii

Un alt eşec al MAE este ratarea aderării la Schengen în martie. „Bulgaria va fi reevaluată în martie, ne exprimăm speranţa că se vor descurca minunat şi vom redeveni tandem", a spus Baconschi. Ministrul a dat o definiţie plastică şi comunicării cu Sofia: „Cu Bulgaria avem o relaţie de bună vecinătate şi un pod şi jumătate. Sperăm ca prin Strategia Dunării să ajungem la situaţia de a fi cu adevărat conectaţi".

Scrisoare de la Paris

Nici cu Franţa nu stăm bine. „Au apărut, şi este regretabil, nişte dificultăţi de parcurs în relaţia româno-franceză. Voinţa ambelor părţi este de a reveni la normal (...) şi de a rezolva prin conlucrare cele două proiecte sensibile: incluziunea socială a rromilor şi chestiunile legate de Schengen". Pentru Baconschi, care se pregăteşte de o vizită la Paris, semnul normalizării relaţiei este „scrisoarea cordială" primită, luni, de la omologul său din Hexagon, Michele-Alliot Marie.

Măcar să ne gândim la China

„Celelalte state UE ne-au luat-o înainte, au anticipat mai bine şi şi-au dezvoltat foarte curajos relaţia diplomatică, consulatele şi centrele de expansiune economică în afara axei clasice Beijing-Shanghai", a spus ministrul precizând că vina e a recesiunii. „N-avem bani din cauza crizei pentru a finanţa acum o astfel de expansiune economică, dar trebuie s-o gândim măcar", a spus Baconschi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite