Vremea îşi arată colţii pe întreg Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa se luptă cu focul, la Londra zăpada a acoperit străzile în mijlocul verii, iar China este sub ape Un uriaş nor întunecat s-a arătat, ieri, peste cerul Londrei, obligându-i pe

Franţa se luptă cu focul, la Londra zăpada a acoperit străzile în mijlocul verii, iar China este sub ape

Un uriaş nor întunecat s-a arătat, ieri, peste cerul Londrei, obligându-i pe locuitorii metropolei britanice să se ascundă în case şi în gurile de metrou. Din senin, furtuna s-a dezlănţuit cu furie, împrăştiind ploaie şi zăpadă peste marele oraş, cufundat complet în beznă în numai câteva minute. În mai puţin de o oră, capitala englezilor mai era luminată numai de fulgerele care brăzdau cerul, iar ploaia a inundat străzile şi a blocat circulaţia.

Şoselele Londrei au fost acoperite cu un strat considerabil de grindină măruntă, reamintind locuitorilor oraşului că astă-iarnă n-au prea avut zăpadă. Vremea rea i-a uimit pe londonezi cu valenţele ei multiple, aducând într-un colţ al oraşului grindină cât oul de bibilică, în timp ce în altul a provocat inundaţii care au transformat străzile în râuri, iar stadioanele în lacuri. În Battersea şi în Clapham s-au produs imediat ambuteiaje, în primul rând din cauza accidentelor.

Două fetiţe au fost fulgerate

Cei care s-au încumetat să iasă din adăposturi au înfruntat serioase riscuri. Două fetiţe, de 13 şi de 15 ani, au fost fulgerate în timp ce părăseau clădirea liceului din Ipswich, crezând că furtuna s-a domolit. Ambele au fost internate prezentând răni la mâini şi la picioare (pe unde a intrat şi a ieşit fulgerul). Descărcarea electrică a fost atât de puternică, încât sandalele lor au fost rupte în bucăţi. "Ambele au fost lovite simultan, iar asta le-a salvat viaţa", a explicat medicul de la Salvare. Acum, fetele sunt în afara oricărui pericol, iar rănile li se vor vindeca în câteva săptămâni. Miracolul supravieţuirii a şocat însă opinia publică britanică, iar presa a consemnat declaraţia uneia dintre mame: "Pe ele le-a iertat Dumnezeu, pentru că sunt copii nevinovaţi".

Schimbare incredibil de rapidă

Din turnul televiziunii, de la etajul XVII, imaginea Londrei şi a fulgerelor era copleşitoare. "Se dărâmă cerul peste noi!", a exclamat unul dintre reporterii ieşiţi să imortalizeze momentul. Redactorii au cronometrat cât a trecut de la apariţia norului pe cer şi până s-a întunecat complet: exact 13 minute! Conform statisticilor oficiale, ploaia, care a durat 30 de minute, ar fi căzut, în condiţii normale, într-o lună şi trei zile.

De altfel, în luna iunie, cantitatea medie de precipitaţii înregistrată oficial a fost egală cu şase luni de ploi obişnuite. Apoi a început grindina. Aleile parcurilor, trotuarele şi chiar unele porţiuni de carosabil s-au acoperit cu un strat alb, de zăpadă şi gheaţă, oferind metropolei un neaşteptat veşmânt hibernal. Apoi, după încă 10 minue, a ieşit soarele. La fel de cald şi strălucitor ca într-o zi caniculară, uluind trecătorii care abia îşi deschiseseră umbrelele.

Săniuţe sau papuci?

Stratul de zăpadă din sudul Londrei i-a făcut pe unii copii să-şi scoată din garaje săniuţele. Pe strada Battersea, acoperită cu un strat de vreo 15 centimetri de grindină foarte fină, vreo trei copii au şi apucat să iasă din case, în speranţa că se vor putea juca. Poliţia metropolitană i-a trimis însă rapid la adăpost, de teamă că furtuna va reizbucni şi le va pune vieţile în pericol. Mulţi dintre locuitorii zonei plecaseră de acasă în sandale sau papuci, pentru că în timpul zilei căldura fusese înăbuşitoare. Spre seară, la întoarcerea acasă, ei lipăiau prin zăpadă şi gheaţă, parcă nevenindu-le să-şi creadă ochilor.

În Franţa au izbucnit incendii

În timp ce în Marea Britanie părea că s-a dezlănţuit Potopul biblic, peste Canalul Mânecii, la numai două ore de mers cu maşina, soarele încingea acoperişurile francezilor şi usca toate culturile spaniolilor.

Pe Riviera Franceză, la Cannes, toată pădurea a luat foc, iar cerul oraşului, care se lăuda cândva cu cele mai plăcute veri din Europa, arăta de parcă ar fi luat foc în întregime. Peste 1.800 de turişti străini veniţi cu cortul au fost evacuaţi din campingul de la marginea oraşului, pentru a nu fi cuprinşi de flăcări. Mii de hectare de pădure au fost transformate în scrum, în toată Europa de Sud. În Spania, la Tarragona, peste 500 de familii au fost evacuate, pentru că incendiul din păduri s-a apropiat prea mult de casele lor. În Grecia, un întreg versant al Muntelui Parnitha a ars şi a transformat în cenuşă cel mai frumos parc al Atenei. Autorităţile franceze s-au luptat cu incendiile toată noaptea trecută, dar abia spre dimineaţă, când s-a potolit vântul, au reuşit să oprească răspândirea focului.

Toate staţiunile balneoclimaterice din Alpii Maritimi au fost închise, turiştii fiind evacuaţi cu rapiditate, cu ajutorul unor avioane charter. Doar o singură vilă a fost complet distrusă de incendiu şi 10 persoane au fost internate din cauza intoxicării cu fum.

Neputincioşi în faţa naturii

Prefectul zonei ce include Coasta de Azur a povestit presei că a fost uimit de natura "ciudată" a incendiilor, care păreau că sunt aduse de vântul ce bătea cu peste 150 kilometri pe oră. În plus, pompierii au precizat că vântul şi-a schimbat direcţia de trei ori, miercuri seara, făcând aproape imposibilă munca de prevenire a extinderii incendiilor. "Am rămas neputincioşi în faţa naturii. Niciodată în viaţa mea nu am trăit aşa ceva", a mărturisit Christian Estrosi, preşedintele Consiliului General din Alpii Maritimi.

Specialiştii spun că toată vara va fi la fel

Spre disperarea londonezilor, care au sperat că astfel de fenomene sunt cu totul excepţionale, un cunoscut meteorolog a apărut la BBC şi a precizat sec: "Luaţi-vă în fiecare zi şi haine groase, şi umbrele. Vremea schimbătoare va continua tot restul verii". Din cauza variaţiilor bruşte de temperatură se vor isca mereu furtuni, care vor pune în pericol arborii şi ferestrele londoneze. Şi nu numai. Schimbări uluitoare ale climei se vor înregistra pe tot Pământul, dar cea mai afectată emisferă va fi cea nordică, unde vara îşi va arăta colţii, obligând omenirea să-şi ajusteze concediile în funcţie de capriciile ei.

Clima schimbătoare e provocată de excesul de căldură

În timp ce la Londra ciclonul iscat din senin a adus ploaie şi zăpadă, făcând întuneric în casele britanicilor, în alte părţi ale lumii catastrofele provocate de climă se ţin lanţ. Asia de Sud a fost scufundată sub inundaţii de câteva ori la rând. Cele mai afectate ţări au fost Bangladeshul şi China, dar nici India şi Pakistanul nu au scăpat prea uşor. Pe alte meridiane, în Statele Unite, chiar de Ziua Independenţei a fost cea mai caldă zi a anului, care a accentuat seceta cumplită şi a iscat incendii neaşteptate. Multe state americane au interzis folosirea artificiilor, de teamă că o singură scânteie ar putea transforma în cenuşă pădurile încinse de căldurile extreme. Dar nu peste tot. În Oklahoma, patrula poliţiei rutiere a renunţat la motociclete sau autoturisme cu girofar şi a plecat să colinde străzile cu barca, pentru că inundaţiile au transformat şoselele în râuri.

Incendii şi inundaţii succesive

În tot haosul provocat de schimbarea climei, există însă şi câteva constante. "Programul" aparent al vremii din această vară cuprinde incendii şi inundaţii care se succed cu repeziciune. Acum e soare şi ne topim de cald, peste o zi plouă cu bulbuci şi o iau la vale casele şi recoltele, împreună cu apele care aleargă dezlănţuite spre mare. Specialiştii, citaţi de BBC, spun că vina o poartă căldura excesivă, ce provoacă evaporări masive de apă şi creează diferenţe mari de presiune pe zone relativ mici. Efectul de lupă al atmosferei face ca locurile luminate de soare să devină cuptoare, unde orice moleculă de apă se evaporă şi presiunea aerului scade vertiginos. La venirea serii, când soarele apune, se face răcoare şi izbucnesc vânturile, care "încearcă" să reechilibreze presiunea.

Uneori, aceste vânturi provoacă numai ruperea arborilor şi răsturnarea acoperişurilor. Alteori, vântul aduce cantităţi mari de precipitaţii, din zonele înalte ale atmosferei, care sunt "trântite" cu furie de pământ şi nu mai au timp să se topească. Atunci se întâmplă ce s-a întâmplat la Londra: într-un cartier plouă şi în altul ninge sau e grindină.

Meteorologii ne avertizează că ne putem aştepta la astfel de alternanţe pe tot parcursul verii. Apoi vom avea o toamnă caldă şi, din nou, o iarnă fără zăpadă. Pe scurt, efectul de seră e deja prezent, iar vremea îşi arată colţii pe întreg Pământul. Petrecerile şi evenimentele mondene programate să aibă loc în aer liber au început să fie amânate. Încălzirea globală a încetat să fie doar o simplă sintagmă în rapoartele oamenilor de ştiinţă şi, încet-încet, omenirea realizează cât de mult afectează schimbarea climei viaţa fiecărui pământean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite