Vraişte la instalaţiile nucleare SUA din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normele de securitate nu sunt respectate de bazele care găzduiesc focoase americane Un raport intern al Forţelor Aeriene SUA susţine că, în unele ţări precum Italia sau Olanda, există

Normele de securitate nu sunt respectate de bazele care găzduiesc focoase americane

Un raport intern al Forţelor Aeriene SUA susţine că, în unele ţări precum Italia sau Olanda, există probleme mari privind siguranţa focoaselor nucleare.

Documentul, numit "Blue Ribbon Review", publicat de Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS) şi bazat pe ancheta unei echipe de 30 de specialişti, menţionează că primele locuri în topul ţărilor "nesigure" din punctul de vedere al securităţii bazelor americane le deţin Italia, Olanda şi
Belgia.

Deşi nu a fost dată publicităţii o cifră oficială, potrivit cotidianului "La Stampa", în Europa există cel puţin 350 de bombe americane tip B-61 în baze militare din Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia sau Turcia.

Raportul vorbeşte despre "probleme la sistemele de siguranţă şi la cele de iluminare" ori despre "clădiri care au nevoie urgentă de
reparaţii".

Transfer de focoase de la o bază la alta

Paza este asigurată de persoane care nu au experienţa necesară, mai arată documentul. În unele baze, militari cu mai puţin de un an de experienţă activă au misiunea de a preveni furtul acestor arme letale.

Recent, americanii au luat decizia ca focoasele nucleare de la Ghedi di Torre (regiunea italiană Lombardia) să fie transferate la baza militară de la Aviano (nord-estul ţării), considerată mai sigură.

Componente nucleare la îndemâna hoţilor

Potrivit săptămânalului "Time", care analizează "Blue Ribbon Review", dispozitivele de securitate de la bazele militare luate în discuţie ar împiedica hoţii să detoneze o bombă B-61, dar nu i-ar împiedica să intre în posesia unor componente nucleare pentru a fabrica "o bombă radiologică".

În consecinţă, Hans Kristensen, cel care a postat raportul pe site-ul FAS, apreciază că acest document ar putea determina SUA să îşi adune armamentul nuclear într-un număr mai redus de baze europene.

Semnalul de alarmă referitor la securitatea bazelor militare din Europa a fost dat de o gafă majoră a aviaţiei americane, menţionată în raport. În august 2007, un aparat B-52 a survolat teritoriul SUA, transportând şase rachete de croazieră, fără aprobarea ofiţerilor competenţi în acest domeniu.

Topul ţărilor "neglijente"

Cele mai incriminate state în privinţa siguranţei sunt:

- Italia (bazele de la Ghedi di Torre)
- Olanda (Volkel)
- Belgia (Brogel)
- Germania (Buechel).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite