Votul grecilor, un S.O.S. pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrutinul ar putea decredibiliza proiectul euro: partidele care promovează austeritatea nu vor putea forma un guvern care respectă cerinţele FMI.

Alegătorii greci au mers ieri la urne în cadrul alegerilor parlamentare organizate într-o perioadă crucială pentru relansarea economică a Greciei.
Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, citate de AFP, cele două partide care promovează măsurile de austeritate din Grecia - PASOK (socialişti) şi Noua Democraţie (dreapta) - au suferit un regres în scrutinul din Grecia, obţinând între 31 şi 37% din voturi. PASOK este cotat cu 14-17%, faţă de 43,9% în 2009, iar Noua Democraţie, cu 17-20%, faţă de 33,5% în 2009.

Rezultatele votului sunt mai importante pentru viitorul Uniunii Europene şi al monedei euro decât alegerile prezidenţiale din Franţa, consideră analiştii.
În cazul în care rezultatele oficiale vor confirma aceste cifre, cele două formaţiuni politice nu vor mai putea forma un guvern de coaliţie care să continue politicile de austeritate impuse de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Cum scrutinul de ieri a fost dominat de contestarea măsurilor de austeritate, partidele radicale au fost favorizate. Syriza (stânga radicală) a obţinut între 15,5% şi 18,5% din voturi.

Totodată, sondajele arată că formaţiunea neonazistă Chryssi Avghi (Zori de Aur) va avea pentru prima oară membri în Parlamentul grec, după ce a obţinut între 6 şi 8% din voturi în cadrul scrutinului legislativ. La alegerile din 2009, grupul extremist obţinuse doar 0,29% din voturi.

Dacă votul din Franţa ar putea altera politica la vârf a  Europei, alegătorii din Atena „vor trimite un S.O.S. Europei", scrie jurnalistul grec Pavlos Tsimas, autorul cărţii „Jurnal de criză", într-un articol postat pe website-ul CNN.

Reţeta nu funcţionează

Grecia nu e numai în recesiune, ci în plină depresiune. Grecia are acum un PIB cu 20% mai mic decât înainte de criză. Economia a pierdut în ultimul an un număr de joburi egal cu cel creat în ultimul deceniu, şomajul fiind acum peste 21%. Nu acesta a fost rezultatul aşteptat al programului de austeritate ataşat pachetelor de împrumut de la UE şi FMI. Recesiunea iniţial prezisă de FMI era de -7,5%.

Creşterea şomajului a fost mult supraestimată. Grecia ar fi trebuit să-şi câştige credibilitatea pe pieţele financiare până la începutul lui 2012, când economia sa ar fi trebuit să înceapă să crească. Eşecul prognozelor, sărăcirea în masă a populaţiei, creşterea tulburărilor sociale fac din Grecia o dovadă că reţeta austerităţii nu funcţionează. 

Neonaziştii au pătruns în secţiile de vot

Aproximativ 30 de militanţi neonazişti au pătruns duminică în şase secţii de votare din Atena, lansând intimidări la adresa activiştilor de stânga care urmăreau derularea scrutinului legislativ. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Athanassios Kokkalakis, a confirmat că „15 membri ai grupului Chryssi Avghi" au pătruns în secţii de votare din capitala Greciei.

Grupul extremist Chryssi Avghi, implicat în numeroase incidente violente, a mizat în campanie pe tema imigraţiei ilegale, o problemă majoră pentru Grecia. Presa de la Atena scrie că alegători fideli, care nu şi-au trădat niciodată încrederea într-una dintre cele două principale familii politice, au mers, pentru prima dată, împotriva tradiţiei.

Liderul socialist, huiduit

Liderul socialist grec, Evanghelos Venizelos, a fost huiduit, duminică, într-o secţie de votare din Salonic, unde venise să îşi exprime opţiunea în scrutinul parlamentar, informează AFP.

„Hoţilor, politicile voastre ne-au transformat în muncitori imigranţi în Germania", a strigat o persoană spre Venizelos. Aproximativ zece persoane l-au huiduit pe candidatul socialist  în timp ce intra în secţia de votare.

„E cea mai importantă zi din istoria Greciei, din 1974 până acum", a declarat Venizelos, spunând că „totul este în joc". Liderul conservator Antonis Samaras  are cele mai mari şanse de a deveni noul lider politic al Greciei, însă cu o majoritate fragilă obţinută în coaliţie cu socialiştii. La închiderea ediţiei existau indicii că prezenţa la vot ar putea fi mai mare decât în 2009, când a fost de 70%. Votul e obligatoriu în Grecia, însă absenţa nu e pedepsită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite