Votăm pe stil vechi la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, admite că Tratatul de la Lisabona nu poate intra în vigoare înainte de iunie 2009. Astfel, următoarele alegeri europene vor avea loc tot sub

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, admite că Tratatul de la Lisabona nu poate intra în vigoare înainte de iunie 2009. Astfel, următoarele alegeri europene vor avea loc tot sub incidenţa Tratatului de la Nisa.

Printre schimbările structurale se numără reducerea numărului de europarlamentari de la 785 la 736.

Totodată, va fi redus şi numărul comisarilor europeni, ceea ce ar face ca numărul acestora să fie mai mic decât al statelor membre. Astfel, România şi-ar putea pierde funcţia de comisar european, pe care o deţine astăzi.

Blocajul în care se află Uniunea Europeană se datorează votului irlandez, ce a respins Tratatul de la Lisabona.

Totuşi, Juncker atenţionează că repetarea referendumului în Irlanda nu poate avea loc în viitorul apropiat, din cauza crizei economice mondiale.

Efectele acesteia se resimt şi în scăderea popularităţii guvernelor europene.

Premierul luxemburghez admite că Tratatul de la Lisabona nu poate intra în vigoare înainte de iunie 2009

Jean-Claude Juncker susţine că următoarele alegeri europene vor avea loc tot sub incidenţa Tratatului de la Nisa, deci România ar putea pierde postul de comisar.

"Nu cred că tratatul va fi în vigoare în iunie 2009, când vor avea loc următoarele alegeri", a declarat premierul luxemburghez, Jean Claude-Juncker, cel mai în vârstă dintre liderii europeni, şi una dintre vocile cele mai respectate din Uniunea Europeană.

Declaraţia, făcută cu ocazia unei dezbateri având ca temă relansarea economică europeană, nu face decât să admită o stare de fapt recunoscută de mai multă vreme de liderii europeni, în declaraţiile "pe surse".

"Pentru ca Tratatul să intre în vigoare, ar trebui ratificat de toate ţările înainte de sfârşitul lunii februarie. Nu este realist să ne gândim că acest lucru este posibil", a adăugat Juncker.

2010 - varianta optimistă

"În opinia mea, tratatul va intra în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2010", a mai afirmat premierul luxemburghez.

Tratatul de la Lisabona, care vizează să permită Europei lărgite să funcţioneze mai bine, este blocat de când Irlanda, singura ţară nevoită să-l ratifice prin referendum, a votat negativ la 12 iunie.

În afară de Irlanda, numai alte două ţări europene nu au ratificat textul deocamdată - Suedia şi Cehia. Juncker admite că organizarea unui nou referendum ar putea fi o soluţie nefericită, în condiţiile "crizei cu care ne confruntăm şi a lipsei de încredere şi de popularitate" a guvernelor europene.

Tratatul de la Nisa funcţionează în acest moment ca şi constituţie a Uniunii Europene.

Efecte pentru România

Dacă principiile acestui tratat vor funcţiona şi la alegerile europene din 2009, numărul europarlamentarilor se va reduce de la 785 la 736.

Totodată, va fi redus şi numărul comisarilor europeni, ceea ce ar face ca numărul acestora să fie mai mic decât al statelor membre. Astfel, România şi-ar putea pierde funcţia de comisar european, pe care o deţine astăzi.

Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2010
Jean Claude-Juncker
premierul luxemburghez

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite