Vot european contra amprentării rromilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii au cerut Italiei suspendarea controversatului recensământ al rromilor pe baza apartenenţei etnice. Urmează evaluarea Comisiei Europene "Fapte, nu vorbe" este mesajul pe care

Eurodeputaţii au cerut Italiei suspendarea controversatului recensământ al rromilor pe baza apartenenţei etnice. Urmează evaluarea Comisiei Europene

"Fapte, nu vorbe" este mesajul pe care eurodeputaţii l-au transmis ieri autorităţilor italiene. Rezoluţia votată somează Italia să renunţe la recensământul etnic.

Rezoluţia, propusă de PSE, ALDE, Verzi/EFA şi GUE/NGL, a fost votată ieri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg cu un scor destul de strâns: 336 de voturi pentru, 220 împotrivă şi 77 de abţineri. Au votat împotriva ei popularii, cel mai mare grup din forul legislativ european.

Liderii italieni nu se bucură de încredere

Pe de altă parte, surse din cadrul PE susţin că eurodeputaţii au solicitat explicaţii scrise din partea guvernului italian, deoarece nu au suficientă încredere în liderii de la Roma şi în declaraţiile lor care contrazic realitatea de pe teren.

"Fapte, nu vorbe" este ceea ce vor deputaţii care au susţinut rezoluţia menţionată, mai spun sursele citate. Este acelaşi mesaj pe care România l-a auzit de la liderii europeni, inclusiv de la actualul ministru de externe, Franco Frattini, fost comisar european pe vremea negocierilor noastre de aderare.

În context, parlamentul invită comisia să facă o evaluare atentă a măsurilor legislative şi executive adoptate de Guvernul Italiei în scopul verificării compatibilităţii acestora cu Tratatele Uniunii Europene şi dreptul
comunitar.

Convenţie europeană încălcată

Aşa cum declaraseră încă de la dezbateri, eurodeputaţii au cerut Italiei să sisteze colectarea amprentelor rromilor, inclusiv ale minorilor, şi să nu utilizeze amprentele deja colectate, în aşteptarea evaluării Comisiei. Un astfel de demers ar constitui în mod clar un act de discriminare directă pe criterii de rasă şi de origine etnică, interzis de articolul 14 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor
fundamentale.

Italia reacţionează cu virulenţă

Rezoluţia adoptată de Parlamentul European care cere încetarea amprentării rromilor din Italia "este unul dintre cele mai rele aspecte ale instituţiilor Uniunii Europene", a declarat din Roma ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Rochi.

Eurodeputaţii şi-au trimis amprentele lui Berlusconi

120 de eurodeputaţi au iniţiat o formă originală de protest faţă de politica guvernului italian legată de rromi, trimiţându-şi amprentele digitale premierului Silvio Berlusconi. Printre aceştia s-au numărat liderii grupurilor socialist, liberal, ecologist şi comunist.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite