Voronin dă vina pe România pentru impasul din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Chişinău acuză autorităţile de la Bucureşti că finanţează opoziţia din Republica Moldova După ce şi-a oferit demisia pentru rezolvarea conflictului din Transnistria,

Liderul de la Chişinău acuză autorităţile de la Bucureşti că finanţează opoziţia din Republica Moldova

După ce şi-a oferit demisia pentru rezolvarea conflictului din Transnistria, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuză România că blochează soluţionarea diferendului finanţând opoziţia de la Chişinău. Voronin a lansat criticile în urma numeroaselor întâlniri avute luna trecută cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat opoziţia de dreapta care "se finanţează din România" că blochează procesul de reglementare a conflictului transnistrean, relatează presa de peste Prut. "Oponenţii comuniştilor nu au un plan pe care să-l pună pe masă pentru rezolvarea crizei din Transnistria. Nu-l au şi nici nu-l vor avea.

Ei au doar angajare. Şi imediat ce ne apropiem de rezolvarea acestei probleme, încep strigătele despre trădare, ca străinii să fie intimidaţi prin afirmaţiile despre un a numit plan secret pentru reglementarea transnistreană", a afirmat liderul de la Chişinău, într-un interviu acordat postului de televiziune NIT.

Voronin a subliniat că opoziţia de la Chişinău va respinge planurile de soluţionare a crizei din republica separatistă pentru că "nu acţionează independent, ci acţiunile lor sunt plătite din exterior". Preşedintele Republicii Moldova nu lansează pentru prima oară astfel de acuzaţii la adresa României. El afirma, la începutul anului, că România a "înfiinţat o coloană puţin numeroasă la Chişinău", încercând să-şi impună "cu de-a sila standardele" în Republica Moldova.

Planuri costisitoare peste Prut

Vladimir Voronin a mai declarat că Federaţia Rusă doreşte soluţionarea conflictului transnistrean, fără federalizarea Republicii Moldova, şi că un plan discutat până acum cu preşedintele Vladimir Putin oricum va fi prezentat parlamentului.

Liderul de la Chişinău a precizat că acest plan, ce va fi lansat în formatul de negocieri "5 + 2", ar presupune reprezentanţi transnistreni în parlament, aleşi, consecutiv, prin scrutine separate transnistrene pentru două mandate, deci pentru o perioadă de opt ani, dar şi în guvern.

Totodată, Voronin a explicat că Transnistria va participa la guvernare în Republica Moldova după modelul din Găgăuzia. Preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa că nu actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, va ajunge membru al guvernului, ci "un om normal şi cu bun-simţ".

Afirmaţiile lui Voronin au loc pe fondul discuţiilor privind existenţa unui plan secret de rezolvare a crizei din Transnistria, încheiat între Moscova şi Chişinău. Acesta ar prevede alegeri anticipate pe ambele maluri ale Nistrului şi retragerea trupelor ruse din Transnistria.

"Moda" cetăţeniei, atacată din nou

Liderul de la Chişinău nu a uitat nici de numărul mare de basarabeni care doresc să obţină cetăţenia română. El a afirmat că Bucureştiul a instituit "moda ca cetăţenii care vor să nimerească Europa să devină mai întâi cetăţeni ai României". Voronin a menţionat că această "modă" a fost demontată cu succes, după ce comisarii europeni ar fi avertizat România, la cererea Chişinăului, să nu-şi depăşească atribuţiile ca stat comunitar în problema acordării cetăţeniei.

Pe de altă parte, Voronin a lansat un atac dur şi la adresa noului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, acuzat că nu poate gestiona situaţia din Chişinău. Vizibil nemulţumit de înfrângerea suferită de Partidul Comunist la recentele alegeri locale, preşedintele Voronin a anunţat un comportament mai ofensiv al guvernării şi formaţiunii sale politice faţă de adversarii politici.

Criticile lui Voronin au primit replici dure din partea opoziţiei. Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a afirmat că Voronin are nostalgii după perioada comunistă.

La rândul său, Iurie Roşca, preşedintele PPCD, a declarat că preşedintele Voronin nu-şi poate recăpăta echilibrul după înfrângerea suferită de partidul său în alegerile locale.

Joaca de-a demisia

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a subliniat în mai multe rânduri că ar fi dispus să demisioneze chiar "mâine", dacă retragerea sa ar soluţiona problema transnistreană. Publicaţia "Jurnal de Chişinău" estima, ieri, că această demisie nu mai foloseşte nimănui, întrucât ea este un produs politic alterat, care nu mai poate fi comercializat. "Îmbătrânit şi încorsetat de prejudecăţi staliniste, preşedintele comunist n-a înţeles că Putin i-a explicat astfel într-o manieră populară de ce nu vrea Rusia să cedeze sub nicio formă Transnistria Chişinăului şi că Kremlinul nu renunţă la enclava condusă de Smirnov, întrucât, mai devreme sau mai târziu, Republica Moldova va fi parte a Europei şi României", adaugă publicaţia.

În aceste împrejurări, problema transnistreană nu va fi soluţionată "sub Voronin" , chiar dacă acesta "joacă tare, încercând să creeze iluzia că s-ar bate pe burtă cu Putin, că s-ar afla în discuţii avansate cu el în reglementarea transnistreană. Acelaşi ziar afirmă că Voronin a ajuns un personaj indigest şi acasă, dar şi peste hotare, iar demisia sa bate,
într-adevăr, la uşă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite