Voronin pârăşte România la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Aflat în vizită la Bruxelles, liderul de la Chişinău acuză "agresiunea permanentă" a Bucureştiului. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a profitat de recenta sa vizită la

>> Aflat în vizită la Bruxelles, liderul de la Chişinău acuză "agresiunea permanentă" a Bucureştiului.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a profitat de recenta sa vizită la Bruxelles pentru a lansa noi atacuri la adresa României. Voronin a acuzat Bucureştiul că atrage studenţii şi că le dă prea uşor paşapoarte cetăţenilor moldoveni. Liderul de la Chişinău a declarat că îşi va face cunoscute nemulţumirile într-un mesaj adresat liderilor UE.

"Am sperat că problemele vor dispărea odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Văd însă că ne-am înşelat. Din contră, aş putea spune că simţim o permanentă agresiune din partea României", a afirmat Vladimir Voronin, relatează Reuters.

Liderul de la Chişinău a mai declarat că Bucureştiul nu a recunoscut corespunzător statalitatea Republicii Moldova şi încearcă să o submineze atrăgând studenţii în universităţile din România, preoţii spre bisericile sale şi oferind rapid paşapoarte româneşti.

Preşedintele Republicii Moldova a precizat că va încerca să le explice liderilor europeni ce probleme sunt în relaţia cu România. "În următoarele zile voi transmite un mesaj preşedinţilor şi premierilor din UE, în care le voi explica situaţia dintre un stat membru UE şi un stat vecin cu UE", a subliniat Voronin.

Acesta s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din UE şi NATO la Bruxelles, printre care comisarul pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner. Purtătorul ei de cuvânt a spus că oficialul european a luat notă de comentariile liderului de la Chişinău.

Declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova vin la scurt timp după ce ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a declarat că România nu ar putea semna un tratat bilateral de recunoaştere a graniţelor, câtă vreme Republica Moldova insistă să fie luat în considerare tratatul din 1947 care trasa graniţele Uniunii Sovietice.

De la "frăţie" de sânge la "pumni în gură"

Tensiunile dintre Bucureşti şi Chişinău ocupă spaţii largi şi în presa prorusă din capitala Republicii Moldova. Publicaţia "Moldavskie Vedomosti" apreciează că relaţiile dintre Moldova şi România "s-au degradat până la nivelul Războiului Rece, iar Bucureştiul nu se va linişti până când nu va alipi Basarabia".

Este puţin probabil să se ajungă la un război civil, dar cazuri izolate de "pumni în gură" între "fraţii" români şi moldoveni sunt foarte posibile, scrie "Moldavskie Vedomosti". Publicaţia de limbă rusă menţionează că România, pentru care în ultimul deceniu prioritare au fost aderarea la NATO şi intrarea în UE, acordă acum mai multă atenţie şi fraţilor de dincolo de Prut, dar face acest lucru extrem de neîndemânatic.

Disensiunile dintre Chişinău şi Bucureşti au luat amploare după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în ianuarie, la Chişinău, că peste jumătate de milion de basarabeni au depus cerere pentru obţinerea cetăţeniei române. În replică, preşedintele Voronin a acuzat Bucureştiul de "amestec brutal" în afacerile interne ale Republicii Moldova şi şi-a retras decizia de a permite deschiderea a două noi consulate româneşti pe teritoriul republicii.

La începutul acestei luni, Voronin a făcut referire la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind o eventuală regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul UE. Liderul de la Chişinău a acuzat România că nutreşte visul reunificării, dar acest lucru nu se va întâmpla. Voronin a invocat "cei 650 de ani de statalitate moldovenească", una dintre ideile promovate obsesiv în ultima vreme de autorităţile comuniste de la Chişinău.

Dubla cetăţenie, interzisă
Majoritatea comunistă din Parlamentul de la Chişinău a adoptat ieri legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice în stat. Deşi în Republica Moldova sunt aproximativ 45.000 de cetăţeni moldoveni care deţin şi cetăţenie rusă, legea îi vizează în special pe deţinătorii de cetăţenie română, pentru că, în timp ce Bucureştiul publică în "Monitorul Oficial" datele privind acordarea cetăţeniei române, Moscova face acest lucru în mod discret.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite