Pe Voronin l-a luat gura pe dinainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova se face că nu ştie nimic de planurile liderului de la Chişinău privind reglementarea conflictului transnistrean "Propunerile preşedintelui Voronin, potrivit cărora Rusia este

Moscova se face că nu ştie nimic de planurile liderului de la Chişinău privind reglementarea conflictului transnistrean

"Propunerile preşedintelui Voronin, potrivit cărora Rusia este dispusă să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în schimbul refuzului Chişinăului de a adera la NATO, sunt neverosimile." Cel puţin aşa susţin surse din cadrul Ministerului rus de Externe, pentru postul de radio "Ecoul Moscovei".

Declaraţiile preşedintelui moldovean au fost aspru criticate şi de un influent deputat rus, care a subliniat că ele nu reprezintă punctul de vedere al Moscovei, ci ţin mai degrabă de o strategie a liderului de la Chişinău. "Moldova nu ar trebui să facă uz de mici escrocherii pentru a obţine ceea ce doreşte la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean", a declarat agenţiei Regnum Konstantin Zatulin, deputat în Duma de Stat şi director al Institutului Ţărilor CSI .

"Această reacţie rămâne pe conştiinţa preşedintelui Voronin. Nu am auzit până acum nicio declaraţie a unor oficiali ruşi referitoare la acest subiect. Vom avea posibilitatea să punem aceste întrebări în cadrul audierilor parlamentare de astăzi. Dar nimic care să semene cu ce spunea Voronin nu a fost confirmat de către reprezentanţii sau participanţii la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean", a mai spus Zatulin.

În Dumă sunt programate astăzi audieri în problema conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic şi a examinării cererii republicilor separatiste de recunoaştere a independenţei lor. Într-un comentariu pe marginea iniţiativelor liderului moldovean, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a afirmat că "interacţiunea dintre Rusia şi Republica Moldova corespunde intereselor" ţării sale.

Tiraspolul: Rusia vrea toată Moldova

În ceea ce priveşte presupunerile că atitudinea indecisă a Moscovei faţă de Transnistria ar avea legătură cu temerile statului rus privind o apropiere a Republicii Moldova de România, oficialul transnistrean Grigori Marakuţa a declarat pentru cotidianul "Nezavisimaia Gazeta" că aceastea sunt unele întemeiate, însă nu esenţiale.

"Rusia are nevoie, în primul rând, de o prezenţă geopolitică mai mare în această regiune a Europei.
Ea doreşte să stopeze apropierea NATO de graniţele sale şi să preîntâmpine închiderea cercului de state inamice de la Marea Baltică la Marea Neagră, să străpungă <> cu care unii doresc să o încercuiască."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite