Voronin întoarce spatele Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Conferinţa pentru securitate de la München, liderul de la Chişinău a declarat în rusă că nu va renunţa la trecutul comunist de dragul integrării. Aflat la München, la

La Conferinţa pentru securitate de la München, liderul de la Chişinău a declarat în rusă că nu va renunţa la trecutul comunist de dragul integrării.

Aflat la München, la Conferinţa pentru securitate, Vladimir Voronin a surprins din nou Bucureştiul. El a declarat că nu va renunţa la "limba moldovenească şi la trecutul comunist de dragul integrării europene". Afirmaţia a fost o replică la o întrebare a ministrului român de externe, Adrian Cioroianu, care punea problema dacă recunoaşterea de către Chişinău a limbii române şi distanţarea de trecutul comunist nu ar uşura drumul Republicii Moldova către UE.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Bucureşti, Voronin a răspuns că ştie că este vorba despre două limbi identice, dar a adăugat că, în opinia sa, limba moldovenească a apărut înaintea limbii române şi de aceea va susţine întotdeauna existenţa unei limbi moldoveneşti.

Liderul de la Chişinău a subliniat că denumirea limbii unui stat este o chestiune care ţine exclusiv de poporul acelei ţări. El a adus ca argument recensământul din 2004, când, a spus el, 84% din cei chestionaţi s-au declarat moldoveni.

"Moldova, mai bătrână decât România"


Voronin a adăugat că peste un an Moldova va împlini "650 de ani de existenţă, în timp ce România, în viziunea sa, are doar 170. De aceea, e absurd să discutăm ce a fost mai întâi oul sau găina". În privinţa influenţei trecutului comunist asupra eforturilor de aderare a Republicii Moldova la UE, liderul comuniştilor de la Chişinău a afirmat că "această influenţă este pozitivă", adăugând că în perioada sovietică au fost nu numai lucruri negative, ci şi multe lucruri bune. "Nouă ne este de folos această experienţă pozitivă.

Nu îţi poţi renega trecutul, istoria, părinţii. Fără cunoaşterea şi păstrarea trecutului nu poate fi viitor", a subliniat Voronin. Şeful statului moldovean a respins aprecierile conform cărora Republica Moldova este o ţară foarte săracă.

Chişinăul şi euroterapia

Vladimir Voronin a vorbit de o "politică a euroterapiei", benefică pentru Republica Moldova, de faptul că Transnistria a avut de câştigat de pe urma apropierii Chişinăului de Uniunea Europeană, propunând pentru acest proces termenul de "reglementare prin euromodernizare". El a prezentat o imagine a Moldovei unificate, care îşi păstrează statutul de ţară neutră, care dispune de forţe de menţinere a păcii şi de acces pe pieţele europene şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite