Voronin îşi bate joc de demnitarii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi primari nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova pentru a participa la Zilele Chişinăului. Delegaţiile oficiale din mai multe oraşe din România, invitate să ia parte la

Mai mulţi primari nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova pentru a participa la Zilele Chişinăului.

Delegaţiile oficiale din mai multe oraşe din România, invitate să ia parte la festivităţile prilejuite de Zilele Chişinăului, au fost întoarse din drum de grănicerii moldoveni de la Leuşeni. Aceştia nu le-au permis accesul pe teritoriul ţării vecine.

Primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, a afirmat că "este o problemă politică". Demnitarul spune că a luat legătura cu autorităţile de frontieră de la Leuşeni, dar i s-ar fi răspuns că "aşa este ordinul". Nici demersurile întreprinse pe lângă autorităţile centrale nu au avut niciun rezultat deoarece, susţine primarul Chişinăului, "nimeni nu a dorit să rezolve problema sau nu a răspuns la telefon", cum a fost cazul în încercarea de a prezenta situaţia preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Delegaţiile oraşelor din Ucraina şi Turcia nu au avut nicio problemă la trecerea frontierei. Incidentul survine pe fundalul unor relaţii tot mai tensionate în ultimele luni între autorităţile comuniste de la Chişinău şi cele de la Bucureşti şi, totodată, pe fundalul unei încălziri a raporturilor cu Rusia. Preşedintele Traian Băsescu fusese şi el invitat de primarul Chişinăului să ia parte la eveniment. Iniţial şeful statului român a acceptat invitaţia, dar ulterior, invocând programul încărcat, a transmis că nu poate participa la festivităţile de astăzi.

Primarii spun că a fost o decizie politică

Viceprimarul oraşului Bacău, Costantin Scripăt, a declarat că vameşii moldoveni de la punctul de frontieră Leuşeni s-au uitat la documente şi le-au spus că este mai bine să plece înapoi în România. El a adăugat că au fost preluaţi de către politiştii moldoveni, iar după prezentarea paşapoartelor şi a procurii de reprezentare pe care o are de la primarul municipiului Bacău, a fost întors pe motiv că nu era trecut pe invitaţia oficială.

Primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc, a subliniat că este vorba despre o problemă politică şi nu s-a dorit să participe şi invitaţii din România la aceste manifestări. Constantin Scripăt i-a sfătuit pe reprezentanţii altor oraşe din România, invitaţi la Chişinău, respectiv Târgu Mureş şi Năvodari, să nu declare că merg la sărbătoarea oraşului, ci că sunt persoane particulare care vor să-şi viziteze rudele din Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, Mihai Ghimpu, a precizat că singura delegaţie care a reuşise să intre în Republica Moldova era cea de la Bucureşti, fiindcă viceprimarul Răzvan Murgeanu a prezentat paşaport diplomatic.

"Acţiune neconformă cu acordurile comune"

Ministerul roman al Afacerilor Externe consideră că poziţia autorităţilor de frontieră moldovene, care au refuzat accesul unor delegaţii din România pe teritoriul Republicii Moldova, fără a oferi explicaţii, "nu este conformă cu reglementările bilaterale în materie de circulaţie a persoanelor". Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, la Iaşi, că "este regretabil faptul că ţara vecină este în contracurent faţă de principiile europene. Potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii Uniunii Europene, printre care se numără de 10 luni şi românii, nu au nevoie de viză pentru intrarea în Republica Moldova.

Mai mult, între Bucureşti şi Chişinău există un acord bilateral conform căruia cetăţenilor români li se cere doar paşaportul. Aşa au înţeles liderii comunişti să răspundă la gestul României de a accepta ca acordul de facilitare a vizelor între UE şi Republica Moldova, încheiat joi, să fie redactat şi în limba moldovenească. Potrivit reprezentanţei României la Bruxelles, Bucureştiul a fost de acord cu acest lucru numai în semn de sprijin pentru apropierea Moldovei de peste Prut de UE.

E o problemă politică. Nu s-a dorit să participe şi invitaţii din România la aceste manifestări.
Tudor Pendiuc,
primarul oraşului Piteşti

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite