Voronin acuză România şi dă o fugă la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în cursul acestui an a lansat nenumărate atacuri la adresa României, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a ratat ocazia de a acuza din nou Bucureştiul în

După ce în cursul acestui an a lansat nenumărate atacuri la adresa României, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a ratat ocazia de a acuza din nou Bucureştiul în conferinţa de presă de bilanţ susţinută ieri la Chişinău.

Voronin a afirmat că din cauza nesemnării celor două tratate, respectiv tratatul de de bază şi tratatul de frontieră, România nu recunoaşte statalitatea Republicii Moldova. Liderul comunist de la Chişinău a mai acuzat România de agresiune în cazul Mitropoliei Basarabiei, ameninţând din nou cu contestarea deciziei CEDO privind înregistrarea acestei mitropolii, în cazul în care Patriarhia Română nu revine asupra hotărârii sale de a deschide trei eparhii în Republica Moldova.

Întrebat de ce ambasadorul rus la Chişinău nu a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe după ce Moscova a deschis 24 de secţii de votare în Transnistria pentru alegerile generale din 2 decembrie, în timp ce ambasadorul României în Republica Moldova a fost convocat de mai multe ori la sediul diplomaţiei moldovene, preşedintele Voronin a argumentat că declaraţiile şefului misiunii diplomatice române sunt mult mai grave şi de aceea el a fost invitat să dea explicaţii.

Se consideră preşedinte numai pentru moldoveni

Preşedintele Republicii Moldova a declarat că "dosarul moldo-român este acum în curs de examinare în Uniunea Europeană". Voronin a precizat că este, în continuare, un preşedinte al tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, dar nu al românilor care trăiesc pe teritoriul statului moldovean. De altfel, el susţine că doar 2% din cetăţenii Republicii Moldova sunt români şi că majoritatea populaţiei o constituie moldovenii.

La celalalt pol, preşedintele Voronin a apreciat ca fiind "exemplare" relaţiile Chişinăului cu Moscova. "Relaţiile cu Rusia şi ţările CSI sunt acum exemplare, devenind nu doar pragmatice, dar şi cu adevărat de parteneriat. Iar relaţiile cu Rusia sunt cele mai bune din toate ţările din regiune", a spus Voronin. De altfel, el a anunţat că pe 21 şi 22 decembrie va efectua o vizită la Moscova, unde va fi primit la Kremlin şi la Patriarhia rusă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite