VIDEO Vorbele lui Sarkozy se lasă cu vânătăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, e acuzat că încurajează violenţa împotriva imigranţilor cu noile măsuri „antiilegalişti". Valul de acuzaţii a izbucnit după ce pe internet au fost postate imagini şocante în care jandarmii francezi lovesc fără milă copii şi femei de culoare, imigranţi nord-africani.

Un jandarm târăşte o femeie gravidă care urlă de durere: evacuarea imigranţilor care ocupaseră abuziv un imobil din suburbia pariziană au fost filmate, se pare, chiar de un jandarm.

Mai citiţi şi:

VIDEO Sute de francezi au participat la "Ziua NU Sarkozy"

Autorităţile franceze au asigurat că în urma acţiunii forţelor de ordine nu au existat răniţi. ONG-urile spun însă că una dintre femeile agresate a fost în incapacitate de muncă aproape o săptămână. Înregistrarea video, cu mii de accesări pe YouTube, a readus în atenţia lumii măsurile draconice împotriva imigranţilor adoptate de Guvernul francez în ultimele săptămâni la ordinul lui Sarkozy.

„Incidentul arată că autorităţile au  întrecut măsura. Poliţia franceză nu acţionează aşa, de obiciei", a declarat Jean Baptiste Eyroult, purtătorul de cuvânt al unei organizaţii de sprijin pentru persoanele fără cămin.

El avertizează că astfel de acţiuni violente ar putea avea loc din ce în ce mai des, pentru că „şeful statului conduce cu ajutorul poliţiei, iar poliţia ştie că astfel este protejată". Cea mai bună dovadă este proiectul lui Sarkozy ca persoanele de origine străină care atacă poliţişti francezi să-şi piardă cetăţenia franceză.

„Naţionalitatea franceză se merită. Trebuie să te poţi dovedi demn. Când tragi asupra unui agent al forţelor de ordine nu mai eşti demn să fii francez", a declarat liderul de la Paris.

Român „vânat" de braconieri



Înverşunarea împotriva imigranţilor e pământ fertil pentru speculaţii. Presa internaţională relatează detaliat despre cazul unui muncitor român, care a fost împuşcat de braconierii francezi pentru că aceştia îl confundaseră cu un mistreţ. Potrivit publicaţiei „Corse-Matin" românul rănit la genunchi de alica trasă din greşeală a scăpat cu viaţă.

Preşedintele Sarkozy, nu se lasă impresionat de „gura presei" sau de protestele organizaţiilor pentru drepturile romilor, imigranţilor sau ale „homeleşilor" şi continuă să extindă măsurile antiimigraţie.

Nu se lasă impresionat nici măcar de cei care îi amintesc că el însuşi este fiul unor imigranţi. Oricum, scriu jurnaliştii de la „Le Figaro", liderul de la Elysée a hotărât să-l bage la înaintare în campania antiimigraţie pe ministrul de Interne, Brice Hortefeux, numit „a doua lamă a aparatului de ras" imigranţi (prima fiind Sarkozy).

Părinţii delincvenţilor, închişi

Ultima dintre măsurile propuse de tandemul Sarkozy-Hortefeux care îi vizează pe imigranţi este pedeapsa cu doi ani de închisoare pentru părinţii delincvenţilor minori, care nu sunt cetăţeni francezi. În plus, Nicolas Sarkozy, a cerut şi  o „evaluare a drepturilor şi serviciilor la care au acces în prezent străinii aflaţi în situaţie ilegală".

image



Aceştia nu au drept la muncă, dar beneficiază de asistenţă medicală. Preşedintele francez  a ţinut să reamintească vineri necesitatea expulzării imigranţilor ilegali, referindu-se în mod special la „situaţia unor romi".

„Trebuie să desfiinţăm adăposturile improvizate din cadrul taberelor de romi. Ele constituie zone în afara legii, pe care nu le putem tolera în Franţa", a declarat el. Sarkozy i-a asigurat pe cetăţenii francezi că până la sfârşitul lunii septembrie vor fi desfiinţate toate „taberele de romi deja vizate de o decizie a justiţiei".

Champs-Elysées, raiul cerşetorilor rromi

Cerşetorii rromi, inclusiv români, din centrul Parisului sunt în centrul atenţiei ziarelor franceze. Jurnaliştii apreciază că ţiganii s-au instalat pe celebrul bulevard Champs-Elysées, profitând de faptul că pot obţine venituri mari cerându-le bani turiştilor străini.

„Turiştii sigur nu se aşteaptă ca, plimbându-se pe cel mai frumos bulevard din lume, între staţia Franklin-Roosevelt şi Piaţa Étoile, să întâlnească atâta mizerie. În faţa vitrinelor Vuitton sau a luxosului magazin Georges V, în zona galeriilor Arcades şi pe străzile adiacente sunt zeci de rromi veniţi să profite de vadul turistic", relatează „France Soir".

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite