Vor recunoaşte europenii un stat palestinian?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palestinienii pregătesc terenul pentru a cere Națiunilor Unite crearea unui stat independent. Israelul ripostează printr-o ofensivă diplomatică, cerând crearea unui stat palestinian, dar în cadrul unor graniţe agreate de Tel Aviv.

Lumea a urmărit cu uimire avalanşa neaşteptată de recunoaşteri survenită în state din America Latină, printre care Argentina şi Brazilia (ţări cu o numeroasă populaţie evreiască de alt­fel). Surse diplomatice din New York, citate de cotidianul israelian "Haaretz", afirmă că următoarea etapă va fi cea a recunoaşterii Palestinei de către state din Caraibe şi din America Centrală.

Citiţi şi:

Pacea într-o comă profundă

Netanyahu cere blocarea colonizării în schimbul recunoaşterii Israelului ca "stat evreu"

Abbas: "Israelul trebuie să aleagă între pace şi construirea de aşezări evreieşti"

Se pare că reprezentanţi ai Autorităţii Palestiniene sunt în negocieri cu Hondurasul, Guatemala şi Salvador. Deşi sunt mici, în cadrul ONU, statele din zonă au o capacitate de vot importantă. Puterea de convingere a palestinienilor şi obţinerea acestor rezultate pregătesc terenul pentru o solicitare de rezoluţie în Consiliul de Securitate şi un vot în sesiunea de toamnă a Adunării Generale a ONU. Iar o majoritate obţinută - foarte probabilă ţinând cont de istoria rezoluţiilor antiisraeliene în acest for - ar putea pune într-o situaţie deosebit de delicată statul Israel. Au forţă şi influenţă luările de poziţie ferme ale SUA şi UE care atrag atenţia  că declararea unilaterală a unui stat palestinian independent este neoportună  şi nu va determina vreun progres în procesul de pace.

Sprijin de la ruşi pentru Palestina

Totuşi, aceasta nu va împiedica state individuale să susţină ideea, mai ales după recentele declaraţii ale preşedintelui Medvedev de la Ierihon (Cisiordania) şi Amman. Preşedintele rus ar fi trebuit să efectueze o vizită în Israel şi în Teritoriile palestiniene, un demers diplomatic important pentru Israel, care are nevoie de sprijinul Moscovei în problema negocierilor de pace - Rusia fiind membră a "cvartetului" pentru Orientul Mijlociu.

Greva angajaţilor din MAE israelian a anulat această prima parte a vizitei şi Medvedev a sosit direct la Ierihon din Iordania. Acolo, chiar dacă preşedintele rus nu a formulat direct recunoaşterea statului palestinian independent, a amintit totuşi că Rusia nu renunţă la poziţia fostei Uniuni Sovietice. Ultima dată, crearea unui stat palestinian a fost susţinută de Rusia în 1988. Medvedev a subliniat că un stat palestinian va servi nu numai palestinienilor şi israelienilor, ci tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu şi şi-a exprimat dorinţa convocării unei reuniuni la nivel înalt la Moscova în problemă păcii în regiune.
Mulţi analişti sunt de părere că în curând va veni rândul Europei să ia o poziţie şi prognozează că prima ţară care va face "disidenţă" faţă de poziţia UE va fi Spania. Ar putea urma Slovacia, precum şi ţări nordice - Suedia, Finlanda şi Norvegia (nemembră a UE).

Israelul va fi nevoit să ducă un război diplomatic abil pentru a contracara acest demers şi pentru a demonstra că numai prin negocieri şi recunoaştere reciprocă se pot crea premisele unui proces de pace real. Deocamdată, susţin analiştii israelieni, războiul de propagandă a fost câştigat de palestinieni.

"Am sprijinit crearea unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est încă de secolul trecut şi încă sprijinim ideea."
Dmitri Medvedev preşedintele Federaţiei Ruse

Replica diplomatică israeliană

Ministrul israelian de Externe a „desenat" propria hartă a unei Palestine independente, scrie „Haaretz". Proiectul va „îngheţa" practic situaţia existentă în Teritorii, cu câteva mici schimbări. Graniţele vor fi provizorii şi vor însemna, pentru Palestina, circa 40-45% din teritoriile din Cisiordania. Planul ar reduce presiunea internaţională asupra Israelului. După acest pas, vor reîncepe negocierile şi poate chiar unele transferuri de teritorii către statul palestinian, a explicat Lieberman.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite