"Vom face tot posibilul pentru a-l ucide pe prinţul Harry şi pe alţi membri ai forţelor britanice staţionaţi la Helmand" au anunţat talibanii din sudul Afganistanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au aflat că Prinţul Harry al Marii Britanii a ajuns în provincia Helmand din Afganistan, pentru o misiune militară de patru luni, talibanii din această zonă au anunţat, astăzi, că vor să îl omoare pe reprezentantul Casei Regale.

"Vom face tot posibilul pentru a-l ucide pe prinţul Harry şi pe alţi membri ai forţelor britanice staţionaţi la Helmand", provincie din sudul Afganistanului, considerată un fief al insurecţiei talibane, a declarat pentru AFP Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al insurgenţilor.

"Nu încercăm să îl răpim, ci să îl ucidem", a adăugat el, în cadrul unei convorbiri telefonice, precizând că talibanii au pus la punct "un plan foarte important" pentru a-l ataca pe prinţ, al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic.

Prinţul Harry, în vârstă de 27 de ani, cunoscut sub numele de "căpitanul Wales", a ajuns săptămâna trecută la Camp Bastion, în provincia Helmand, pentru o misiune temporară de patru luni ca pilot de elicopter Apache, potrivit armatei britanice.

Această misiune este a doua în Afganistan pentru prinţul Harry, dar prima dată publicităţii de autorităţile britanice.

Precedenta sa misiune în Afganistan, începută în decembrie 2007, a fost ţinută secretă şi scurtată la zece săptămâni din motive de securitate, în martie 2008, după ce prezenţa sa a fost dezvăluită de presă.

Marea Britanie are 9.500 de militari în Afganistan, deţinând al doilea contingent ca mărime din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din această ţară, după Statele Unite. Londra, care a pierdut 425 de militari de la începutul conflictului, în 2001, intenţionează să îşi retragă trupele până la sfârşitul lui 2014.

Pe de altă parte, în contradicţie cu declaraţiile insurgenţilor din sud, un studiu realizat de Royal United Services Institute (RUSI) susţine că talibanii sunt favorabili unui acord general de încetare a focului şi încheiere a unui acord politic care să permită o prezenţă militară americană în Afganistan până în anul 2024, notează AFP.

Totuşi, aceşti insurgenţi afgani conduşi de mollahul Omar nu vor să negocieze cu preşedintele Hamid Karzai şi cu administraţia sa pe care o consideră coruptă şi ineficientă, indică documentul.

Studiul, intitulat "Talibanii: perspective de reconciliere", prezintă interviurile cu patru membri importanţi ai talibanilor care vorbesc despre posibilităţile unei reconcilieri.

Raportul mai subliniază că, aşa cum au declarat cei patru talibani chestionaţi, orice acord cu insurgenţii trebuie supus în prealabil să fie acceptat de mollahul Omar, care se declară dispus să negocieze o încetare a focului în cadrul unui acord general.

Până în prezent, niciun responsabil taliban nu a susţinut public ideea unei încetări a focului, menţionează raportul amintit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite