Vladimir Putin se compară cu Franklin D. Roosevelt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebat, zilele trecute, dacă va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Rusiei, în 2012, Vladimir Putin a spus că nu a luat încă vreo decizie în acest sens.

„Este prea devreme să vorbim despre asta", a spus premierul rus despre eventuala sa candidatură la funcţia supremă în stat. El a făcut, însă, o aluzie la cele patru mandate de preşedinte al SUA ale lui Franklin Delano Roosevelt.

„Americanii au avut un preşedinte, Roosevelt, care a fost ales de patru ori, pentru că legea permitea acest lucru", a spus Putin, citat de AFP. Intervievat, recent, de „Kommersant", Putin a fost la fel de reţinut, declarând că, deşi e interesat de alegeri, nu are de gând să facă din ele „un fetiş".

Cel de-al 32-lea preşedinte al Statelor Unite, Franklin D. Roosevelt, a fost şi singurul care a câştigat patru mandate, în perioada 1933-1945, între Marea Depresiune şi cel de-al doilea Război Mondial. În Rusia, potrivit Constituţiei, şeful statului nu poate avea mai mult de două mandate consecutive, dar nici nu interzice un număr mai mare de două mandate, dacă acestea nu sunt consecutive.

Sondaje favorabile

Încă de la înlocuirea lui Vladimir Putin cu Dmitri Medvedev la preşedinţia Rusiei, în 2008, au existat speculaţii că Putin intenţionează să revină la Kremlin, în 2012. Până acum, cei doi au evitat să vorbească despre planurile lor legate de viitoarele alegeri prezidenţiale, dar analiştii dau ca sigură candidatura şi victoria lui Putin în scrutinul programat peste doi ani.

În ciuda nemulţumirii publice, în creştere faţă de putere, mai cu seamă după incapacitatea guvernului de a controla incendiile ce au devastat Rusia în această vară, Putin continuă sa fie cel mai popular om politic. Sondajele de opinie arată că majoritatea ruşilor cred că el conduce de fapt ţara, nu preşedintele Medvedev. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite