VIDEO Vladimir Putin luptă pentru salvarea tigrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus, Vladimir Putin, gazda Forumului Internaţional al Tigrilor, care se desfăşoară până mâine în oraşul său natal, Sankt Petersburg, speră să strângă peste 350 de milioane de dolari pentru salvarea acestei specii pe cale de dispariţie.

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, şi politicieni de top din 13 ţări (unde încă mai trăiesc tigri), inclusiv premierul chinez, Wen Jiabao, sunt prezenţi la reuniunea ce-şi propune să găsească soluţii pentru a salva de la dispariţie tigrii, al căror număr în sălbăticie s-a redus dramatic în ultimii ani, ajungând la doar 3.200 de exemplare. Ieri, Zoellick a publicat un articol în cotidianul „The Guardian" în care a atins coarda sensibilă, făcând apel la povestea din „Cartea Junglei" a lui Rudyard Kipling.

 „Prin încercarea de a salva tigrii sălbatici, protejăm un animal maiestuos care va putea să ne înflăcăreze în continuare imaginaţia, aşa cum se întâmpla şi în vremea lui Kipling", scrie Zoellick, care adaugă că „dispariţia tigrilor va fi un indiciu dramatic al eşecului nostru în salvarea biodiversităţii şi a dezvoltării echilibrate". Mobilizarea fără precedent a numeroşi politicieni, oameni de afaceri şi celebrităţi, precum Leonardo DiCaprio şi Naomi Campbell, a fost salutată de grupurile care luptă pentru drepturile animalelor, dar acestea au avertizat că vorbele frumoase de la Sankt Petersburg trebuie „se transforme în acţiune". Jim Leape, directorul general al organizaţiei de mediu WWF, a declarat că eforturile de conservare a speciei depuse în ultimii 40 de ani s-au dovedit inutile, iar dacă nu se iau măsuri drastice „nu va mai fi niciun tigru până în 2022", următorul an al tigrului în zodiacul chinezesc.

„Victimele" medicinei tradiţionale

Unul dintre discursurile aşteptate va fi cel al premierului Wen Jiabao, chinezii fiind consideraţi printre principalii vinovaţi pentru reducerea numărului tigrilor. În medicina tradiţională chineză, organele tigrului sunt folosite în prepararea a diverse sedative, afrodiziace şi alte loţiuni. După ce în 1993 s-a interzis folosirea organelor tigrului, a apărut o adevărată mafie, iar un exemplar a ajuns să coste şi 60.000 de dolari pe piaţa neagră. Potrivit unui sondaj realizat în 2007, 43% din chestionaţi au recunoscut că folosesc medicamente ce au la bază organe ale tigrului. De altfel, majoritatea tigrilor ucişi în Siberia sunt vânduţi ilegal pe piaţa chineză.

Implicarea lui Putin în salvarea tigrilor nu este întâmplătoare, premierul rus având „o relaţie îndelungată" cu această specie. În urmă cu doi ani, în cadrul unei vizite într-o rezervaţie naturală din Extremul Orient Rus, Putin a salvat o echipă de televiziune de atacul unui tigru siberian, pe care l-a împuşcat cu o armă cu tranchilizante. Tot în 2008, Putin a primit de ziua lui un pui de tigru, în vârstă de două luni. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite