Vladimir Putin, poate cel mai bogat om din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii opoziţiei demască într-un document luxul în care trăieşte preşedintele rus,  comparabil doar cu cel al extravaganţilor şeici din Golf.

Deşi nu există date precise, despre Vladimir Putin, mulţi lideri ai opoziţiei ruse susţin că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la zeci de miliarde de dolari.

Principala sursă de bogăţie ar fi veniturile din petrol, potrivit unui raport, elaborat de doi cunoscuţi lideri ai opoziţiei ruse, Boris Nemţov şi Leonid Martiniuk, de la mişcarea Solidaritatea, şi citat de „The New York Times". Intitulat ironic „Viaţa unui sclav pe o galeră ", titlu preluat dintr-o declaraţie a lui Putin - „în cei opt ani de preşedinţie am muncit ca un sclav pe o  galeră" -documentul afirmă că Putin se agaţă de putere deoarece nu vrea să renunţe la viaţa de lux, pe care autorii raportului o compară cu cea a extravaganţilor monarhi din Golf.

Ceasuri scumpe

Astfel, el are la dispoziţie zeci de automobile de lux, 20 de reşedinţe, în afară de Kremlin, printre care Palatul Constantin din golful Finlandia, restaurat cu 10 milioane de dolari, o cabană în Caucaz şi un palat gotic în apropiere de Moscova. Dacă cei mai mulţi lideri din state occidentale importante au la dispoziţie cel mult două avioane prezidenţiale şi câteva elicoptere, Vladimir Putin dispune  de 15 elicoptere, patru iahturi şi 43 de avioane.

Avionul prezidenţial cu care călătoreşte de obicei în străinătate Putin este  un Iliuşin al cărui interior este mobilat cu încrustaţii din aur, dar mai dispune şi de un Airbus şi un Falcon Dassault. Valoarea celor 43 de aeronave se ridică la un miliard de dolari, se arată în raportul liderilor opoziţiei, care nu i-au în calcul şi cât costă întreţinerea unui asemenea parc auto şi aero.

În raport sunt reproduse mai multe fotografii mărite ale lui Putin în care se pot vedea ceasurile pe care le poartă liderul de la Kremlin. Preşedintele rus este şi un „fan" al ceasurilor. Are11, iar valoarea lor totală se ridică la 687.000 de dolari, potrivit aceluiaşi raport, citat de „Kommersant".

Nu demult, un alt raport al unei asociaţii neguvernamentale cu sediul la Londra arăta că Vladimir Putin ar putea fi, în secret, deţinătorul unor pachete de acţiuni la companii importante. Astfel, Putin ar avea aproape 5 % din acţiunile Gazprom, 37% din titlurile unei companii petroliere şi 75% din capitalul social al unui cunoscut trader de petrol.

Potrivit publicaţiei cehe „Lidové Noviny" care citează raportul, Putin a creat un imperiu financiar, pentru gestionarea căruia a ales persoane din rândul rudelor şi prietenilor. Din afacerile de familie fac parte nepoţii premierului, Mihail Putin şi Mihail Solomon, soţia sa, Ludmila Putina, precum şi fratele său, Igor. Fiecare dintre aceste persoane are legături directe cu instituţiile financiare importante, cum ar fi banca Rossia.

Analistul Stanislav Belkovski, unul dintre cei care au realizat analiza, spune că averea lui Putin s-ar ridica la 70 de miliarde de dolari, susţinând că are această informaţie din surse confidenţiale. Alţi analişti au estimat averea ascunsă a lui Putin la 130 miliarde de dolari.

Declaraţie de avere

Dar, potrivit declaraţiei de avere, Vladimir Putin este chiar sărac. El ar avea în conturi aproape 180.000 de dolari, pe lângă care ar mai fi câştigat încă aproximativ jumătate de milion de dolari în ultimii patru ani. Soţia sa, Ludmila, deţine şi ea 261.541 de dolari în patru conturi bancare.

Toţi oamenii preşedintelui

Rusia este acum condusă de un grup de clanuri, după modelul defunctului Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist . Opt lideri formează nucleul acestui organ de conducere, dar niciodată o hotărâre nu trece fără  aprobarea lui Vladimir Putin, scrie „Kommersant" care citează un raport intitulat „Marele guvern al lui Vladimir Putin şi Biroul Politic". Documentul a fost elaborat  de preşedintele holdingului Mincenko Consulting, Evgheni Mincenko, şi de şeful Departamentului de analiză al Institutului Internaţional de expertize politice, Kirill Petrov.  Primul dintre cei opt apropiaţi ai lui Putin este premierul Dmitri Medvedev, care conduce propriul  său grup de interese.

Din acesta fac parte vicepremieri, miniştri, guvernatori regionali, avocaţi influenţi în instanţele de judecată, parlamentari, directori de întreprinderi, dar şi oligarhul Roman Abramovici, Aleksandr Voloşin, fostul şef al administraţiei prezidenţiale în timpul preşedintelui Boris Elţin şi Tatiana Diacenko, fiica lui Elţin. Un alt grup  este condus de actualul şef al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Ivanov, omul de încredere al lui Putin. Rolul său este de a asigura echilibrul în interiorul elitelor din cadrul administraţiei de la Kremlin. Igor Secin, şeful companiei petroliere Rosneft care are o mare influenţă în zona economică, vrea să obţină  şi influenţă  asupra forţelor de securitate.

 În luarea deciziilor la vârf sunt implicaţi de asemenea oamenii de afaceri Ghennadi Timcenko, cu afaceri în domeniul petrolului şi Iuri Kovalciuk, coproprietarul băncii Rusia, ambii apropiaţi ai lui Putin. Din acest grup nu lipsesc  şeful agenţiei de stat Rostehnologhii, Serghei Cemezov, fost agent KGB, primarul Moscovei, Serghei Sobianin şi Viaceslav Volodin, unul dintre adjuncţii şefului administraţiei prezidenţiale. Aceste grupuri urmăresc convertirea puterii în bunuri materiale şi proprietăţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite