Vladimir Putin respinge acuzaţiile de antiamericanism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din Rusia, a respins vineri acuzaţiile de antiamericanism la adresa sa şi l-a lăudat pe preşedintele american Barack Obama, după ce a acuzat în repetate rânduri SUA că sunt în spatele mişcării de contestare din Rusia, relatează AFP.

"Sunt sigur că domnul Obama este un om foarte sincer (...) în plus, multe lucruri pe care el le-a exprimat coincid total cu ideea mea despre situaţia de pe glob", a declarat Putin într-un interviu acordat presei străine şi difuzat de Guvernul rus.

Revenind la întâlnirea din 2009, atunci când Obama a venit la Moscova, Vladimir Putin a susţinut că "abordarea lor filosofică" a relaţiilor internaţionale este foarte apropiată.

El a respins acuzaţiile de antiamericanism adresate lui, în timp ce din decembrie, odată cu începutul manifestaţiilor împotriva regimului său, Putin a acuzat Washingtonul că finanţează opoziţia pentru a destabiliza Rusia, şi a denunţat "dictatul" american pe scena internaţională.

"Unde este la noi retorica (antiamericană)? Dacă ascultaţi discursul colegilor americani despre campania noastră electorală, îi vom considera ca fiind antiruşi. Unde aţi văzut voi antiamericanism în campania noastră?", a declarat premierul.

Vladimir Putin a menţionat că relansarea relaţiilor ruso-americane începând cu 2008 a funcţionat, chiar dacă subiectul scutului antirachetă american - temă pe care a abordat-o în repetate rânduri în timpul campaniei sale promiţând un răspuns "adecvat" al Moscovei - nu a fost reglat.

Joi seară, un "documentar" difuzat de televiziunea NTV, condusă de gigantul rus Gazprom, a acuzat opozanţi şi apărători ai drepturilor omului că sunt finanţaţi de SUA şi că ascultă de ordinele CIA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite