Cele 100 de zile ale lui Vladimir Putin la Kremlin trec aproape neobservate în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a împlinit marţi 100 de zile de când a revenit la Kremlin, o dată care a trecut aproape neobservată în Rusia, condusă de peste un deceniu de către acest fost agent KGB, relatează AFP.

Putin a reluat funcţia de preşedinte al Rusiei pe 7 mai, după două mandate anterioare în perioada 2000-2008 şi o perioadă "de trecere" în care a deţinut funcţia de premier, între 2008-2012, Constituţia Rusiei interzicându-i să exercite trei mandate de preşedinte unul după altul.

Presa rusă a rămas, totuşi, relativ indiferentă faţă de trecerea acestei perioade simbolice de 100 de zile. Publicaţiile care comentează evenimentul sunt rare. Ziarul oficial Rossiiskaïa Gazeta subliniază, spre exemplu, că aceste "100 de zile nu sunt altceva decât un ritual".

"Contractul de căsătorie a lui Putin cu Rusia, deşi nu este religios şi nici pe viaţă, nu se măsoară în zile, ci în decenii", subliniază publicaţia.

"Toată lumea ştie că oricare ar fi funcţia pe care o ocupă Putin, el conduce Rusia de facto de la 1 ianuarie 2000 şi că la staţiile (din 2004, 2008, 2012) trenul său de cursă lungă nu tresare, nu accelerează şi nici nu îşi încetineşte mersul", continuă cotidianul, adăugând că "singura noutate a acestor 100 de zile este faptul că nu s-a spus şi nu s-a făcut nimic cu adevărat nou".

De la întoarcerea la Kremlin, Putin a consolidat, totuşi, controlul asupra societăţii civile ruse, în urma unei mişcări de contestare împotriva sa.

Au fost adoptate o serie de legi, denunţate ca represive de către opoziţie, în frunte cu o lege care califică drept "agenţi străini" şi plasează sub o supraveghere strictă ONG-urile care beneficiază de o finanţare străină şi susţin o activitate "politică". O altă lege îi condamnă la amenzi uriaşe pe organizatorii unor manifestaţii neautorizate.

Senatorii ruşi au votat, de asemenea, un text menit să reglementeze activităţile pe Internet care conţin informaţii interise de către lege, obligându-i pe proprietarii sau furnizorii de acces să le închidă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite