Vladimir Putin va discuta la Berlin şi Paris despre situaţia din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, aflat în primul turneu în străinătate de la realegerea sa în martie, va ajunge vineri la Berlin şi Paris, unde se va confrunta cu presiuni din partea oficialilor occidentali, referitor la sprijinul pe care îl oferă Damascului, relatează AFP.

Liderul rus, învestit în funcţie în urmă cu trei săptămâni pentru un al treilea mandat prezidenţial, după primele două din 2000 până în 2008, va discuta la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel, după care vor susţine împreună o conferinţă de presă.

Ulterior el se va deplasa la Paris, unde va avea o primă întâlnire cu noul preşedinte francez, Francois Hollande, în cadrul unui dineu la Palatul Elysee.

Cei doi ar fi trebuit să se întâlnească iniţial cu prilejul summitului G8, în urmă cu zece zile, dar Putin a evitat intenţionat această reuniunie, organizată de preşedintele american, Barack Obama.

La Berlin, ca şi la Paris, Siria va fi principala temă a discuţiilor. Angela Merkel, care exclude orice opţiune militară pentru a pune capăt violenţelor în teritoriu, a precizat joi că Moscova a colaborat "de o manieră constructivă" în acest dosar în cadrul Consiliulu de Securitate al ONU, privind condamnarea masacrului de la Hula, soldat cu 108 morţi.

"Va fi un schimb liber de opinii" cu cancelarul german, a precizat consilierul lui Putin pentru diplomaţie, Iuri Uşakov.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a criticat joi atitudinea Rusiei, care refuză orice nouă iniţiativă a ONU privind Siria, avertizând că aceasta ar putea plonja ţara în război civil.

Marţi, Francois Hollande şi-a exprimat speranţa de a-l convinge pe Putin să îşi schimbe poziţia, fără a exclude posibilitatea unei intervenţii armate în Siria, cu condiţia ca aceasta să se desfăşoare cu mandat din partea ONU.

Kremlinul, aliat al regimului lui Bashar al-Assad, a avertizat joi că niciun fel de presiuni nu îl vor determina să îşi schimbe poziţia.

"Poziţia Rusiei este bine cunoscută, este echilibrată, constantă şi absolut logică", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite