Vlad Filat: „Rusia nu ne-a făcut nicio pomană ridicând embargoul vinurilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin ridicarea emabrgoului asupra vinurilor moldoveneşti, Rusia nu a făcut nicio pomană Chişinăului. Este declaraţia făcută pentru „Adevărul“ de  premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Adevărul: Aliaţii la guvernare vă critică că aţi adoptat legea prin care acordaţi subvenţii pensionarilor?

Situaţia Alianţei nu a fost deloc simplă pe parcursul acestui an. Aparenţele au dus chiar la ideea că AIE nu mai rezistă. Mulţi prezintă lucruril foarte simplificat. Nu este vorba de legea pensiilor, ci de o măsură pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Obiectivul legii este ca pensionarii care au venituri sub medie, adică sub 900 de lei moldoveneşti să primească un ajutor de până la 260 de lei pentru noiembrie şi decembrie. În plus, mai sunt 100 de milioane de lei moldoveneşti care vin să suplimenteze fondul de subvenţionare în agricultură pentru acest an. Plus o sumă de bani alocată pentru întreţinerea căminelor studenţeşti astfel încât costurile de cazare să nu fie majorate. La aceasta se adaugă suma necesară pentru construcţia caselor sinistraţilor în urma inundaţiilor şi a infrastructurii distruse de ape în vara aceasta.

Totuşi partenerii din AIE vă acuză de populism electoral.

Referitor la acuzaţiile colegilor din Alianţă, în Republica Moldova ca în alte state democratice există instituţii care pot formula acuzaţii, în rest, persoanele pot doar să facă afirmaţii. Decizia Guvernului nu este deloc una electorală. Le-am recomandat de mai multe ori tuturor celor care comentează deciziile Executivului să se uite un pic în jur. Suntem în continuare într-o criză economică profundă, iar noi avem de făcut reforme. Am luat o decizie perfect legală iar Constituţia Republicii Moldova oferă posibilitatea Guvernului să-şi asume răspunderea pe o lege. Doi, Parlamentul (n.r.- puţin înainte de dizolvare) nu avea cum să mai voteze legea. În calitate de prim-ministru am fost în situaţia să aleg, fie să-mi asum responsabilşitatea şi desigur riscurile,  care s-au materializat în astfel de expuneri, pe care le cataloghez, în mare parte, inutile, fie să pun în pericol toţi aceşti oameni. Am ales prima variantă.

Alianţa pare că se clatină....

Preşedintele şi alte funcţii în stat vor fi oferite de oameni, nu de înţelegeri în Alianţă şi acest lucru va fi clar atunci când în urma alegerilor parlamentare din Republica Moldova pe 28 noiembrie vor veni partidele cu mandatele necesare. În continuare avem incertitudine politică aşa cum s-a întâmplat întreg anul, pentru că am fost într-un proces electoral continuu. Nu am reuşit să alegem un preşedinte, am fost măcinaţi tot timpul de discuţii legate de modificarea Constituţiei. Ulterior, am avut acest referendum pe care nu am reuşit să-l administrăm încât să fie unul valid, cu toate că opţiunea cetăţeanului a fost una foarte clară: moldovenii îşi doresc să îşi aleagă preşedintele prin vot direct.

Instabilitatea politică a avut impact asupra economiei?

În aceste condiţii ostile având un partid comunist în Republica Moldova am reuşit să oferim stabilitate economică şi perspective de dezvoltare ţării. Am preluat ţara cu o cădere economică cifrată la 7,8% iar la ora actuală avem pentru prima parte a anului o creştere de 5,6 procente. Am preluat ţara cu un deficit bugetar de 15 procente şi acum avem un deficit bugetar de 5,4 procente. Am preluat ţara cu o gaură de 8 miliarde de lei moldoveneşti ceea ce înseamnă incapacitate de plată, iar, acum, toate datoriile statului au fost achitate integral.  

Instabilitatea politică a avut impact asupra economiei?

Scrutinul de luna viitoare nu va determina doar viitorul economic, va determina şi viitorul european al Republicii Moldova. Acest lucru ar trebui să fie conştientizat de toată lumea. Din acest motiv, acum, trebuie să ne concentrăm energiile nu în a ne aduce critici în interiorul Alianţei, uneori spunând lucruri care depăşesc limita bunului simţ, inclusiv la capitolul vocabular, ci în a-i convinge pe oameni să păstreze traiectoria pe care ţara a fost pusă în acest an. Este un drum care duce spre democraţie spre bunăstare.

Care este scenariul cel mai rău după alegeri?

Eu sunt optimist, nu fac decât scenarii pozitive. Deocamdată ceea ce ne-am propus eu şi partidul pe care-l conduc, am realizat. Nu fac preziceri, dar sunt optimist în privinţa evoluţiilor politice în Republica Moldova chiar dacă din afară ne confruntăm cu anumite situaţii care trezesc o anumită nelinşte legată de parcursul Republicii Moldova.

Aliaţii din AIE au declarat că vor candida pe listă comună la alegerile parlamentare, fără dumneavoastră.

Fiecare partid din Alianţă are dreptul să decidă suveran asupra acţiunilor pe care vrea să le întreprindă ca partid. Decizia partidelor, să participe în bloc, împreună le aparţine. Noi am anunţat că vom participa de unii singuri în alegeri. Conduc un partid care şi-a dovedit capacitatea de a obţine şi a administra un rezultat. Scenarii de participare a partenerilor de coaliţie împreună, le aparţine acestora. Sper doar să cumuleze procentul necesar ca împreună să asigurăm, ulterior, guvernarea.

Este aproape sigur că niciun partid nu va întruni majoritatea după scrutin.

Da, este evident că va fi o guvernare de coaliţie şi dincolo de emoţii, alternativă nu avem, decât să fim împreună.

Luaţi în calcul aceelaşi format de coaliţie la Guvernare, compus din cele patru partide?

Iau în calcul o alianţă cu toate partidele necomuniste care vor intra în Parlament. Toate sunt potenţiali aliaţi în a asigura o guvernare necomunistă în Moldova.

Excludeţi orice colaborare cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova?

Cei care conduc Partidul Comuniştilor s-au exclus de mult, singuri, din acest proces politic în Republica Moldova, şi de la capitolul posibilităţi de conlucrare, de Guvernare.

Domnul Lupu şi-a atribuit victoria în rezolvarea conflictului cu exportul de vin în Rusia. Cum vedeţi declaraţiile dumnealui?

Nu m-am supărat când şi-a arogat această victorie. Depinde de fiecare cum îşi înţelege activitatea politică, dacă se rezumă doar la a-şi aroga succesele şi în a se distanţa de complicaţii. Eu am mare încredere în cetăţenii moldoveni. Am avut încredere în ei şi în momentul în care a fost complicat să faci politică în ţara noastră. Atunci, noi am ieşit, şi am spus public, că Moldova are perspectivă doar fără Voronin şi fără comunişti la guvernare. Acum, când e linişte şi democraţie, e uşor să critici.

Vă deranjează vizita lui Marian Lupu în Rusia unde a negociat cu partidul Rusia Unită în numele Republicii Moldova?

Domnul Lupu nu poate negocia în numele ţării, nu are mandatul şi nici nu deţine funcţiile necesare pentru a-şi asuma anumite angajamente în numele ţării. Mă deranjează modul în care se încearcă dividende electorale în chestiuni sensibile. Situaţia cu blocajul economic la care a fost suspusă Republica Moldova de Rusia urma să fie administrată de Guvern, ca reprezentant al statului, nu prin umilinţă, nici prin senzaţia că ni s-a făcut o pomană. Rusia nu ne-a făcut o pomană, este dreptul nostru ca stat suveran. Acest lucru trebuia administrat cu maximă responsabilitate şi demnitate. Atunci, când forma de administrare a situaţiei este prezentată ca o victorie personală, chiar mă deranjează.

Cine este vinovat pentru eşecul referendumului constituţional?

Da, trebuie să recunoaştem că este un eşec al tuturor celor care au dorit acest referendum. Este şi o nereuşită a mea. Situaţia trebuie însă rezolvată. Mai devreme sau mai târziu, această reformă constituţională urmează să fie finalizată.

Cum rezolvaţi situaţia, printr-un alt referendum?

Avem două posibilităţi, o dată printr-un alt vot popular, sau prin noul Parlament. Rămâne să vedem care va fi componenţa Legislativului după alegeri. Nu avem cum să menţinem ţara într-o instabilitate permanentă.

România spune că este avocatul şi aliatul de bază a Rep. Moldova în drumul ei spre UE.România se confruntă cu certuri politice şi economic este în stadiul de a se împrumuta din nou de la FMI. Nu e un aliat cam şubred?

România nu este un aliat şubred. Este un aliat de bază pentru Republica Moldova şi acest lucru nu ţine de situaţia internă sau situaţia economică de moment, ţine de forţa politică pe care o are România pe plan internaţional. Este o forţă care ţine de abilitatea statului de a-şi promova interesele.

Vinul moldovenesc, prilej de gâlceavă la Chişinău

Afişele electorale de la referendum sunt înlocuite, la Chişinău, cu afişe pentru alegerile parlamentare



Campania electorală încinge sprititele pe scena politică de la Chişinău. Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, s-au acuzat reciproc de populism electoral. Candidatul de altădată al AIE la preşedinţie, Marian Lupu, i-a reproşat şefului Guvernului ca a adoptat legea care acordă subvenţii pensionarilor ca să obţină voturile moldovenilor.

De cealaltă parte, premierul Filat îi reproşează liderului democrat că a negociat la Mosocova ridicarea embargoului vinurilor fără mandat şi doar cu scopul de a obţine dividende politice. „Nu m-am supărat când domnul Lupu şi-a arogat această victorie. Depinde de fiecare cum îşi înţelege activitatea politică, dacă se rezumă doar la a-şi aroga succesele şi în a se distanţa de complicaţii", a declarat pentru „Adevărul" şeful Executivului de la Chişinău.

Lupu nu avea mandat de negociere cu Rusia

Întrebat dacă îl deranjează că Marian Lupu a negociat cu partidul Rusia Unită diverse chestiuni în numele Republicii Moldova, premierul Filat a răspuns vehement: „Domnul Lupu nu poate negocia în numele ţării, nu are mandatul şi nici nu deţine funcţiile necesare pentru a-şi asuma anumite angajamente în numele ţării. Mă deranjează modul în care se încearcă dividende electorale în chestiuni sensibile", a explicat înaltul oficial moldovean.

El a subliniat că deblocarea exporturilor de vin în Rusia era de competenţa Guvernului şi că trebuia făcută responsabil, „nu prin umilinţă, nici prin senzaţia că ni s-a făcut o pomană". „Rusia nu ne-a făcut o pomană, este dreptul nostru ca stat suveran", a mai spus prim-ministrul Filat.

Ignorând criticile colegilor de coaliţie, preşedintele PDM, Marian Lupu, a şi mulţumit, într-o scrisoare, partidului Rusia Unită pentru susţinerea acordată, cu efecte la nivel guvernamental, pentru rezolvarea problemei exporturilor vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite