Vizita Papei îi irită pe britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Climat Benedict al XVI-lea va avea parte de manifestaţii ostile şi proteste. Vizita Suveranului Pontif în Marea Britanie a stârnit mai degrabă critici decât entuziasm, deşi analiştii o trec în categoria evenimentelor istorice.

Climatul ostil în care a debutat turneul papal îşi are explicaţia în seria de scandaluri de pedofilie în care au fost implicaţi mai mulţi preoţi catolici, scrie presa britanică. La aceasta se adaugă tensiunile dintre Bisericile anglicană (de stat) şi catolică (minoritară). Anul trecut, Benedict al XVI-lea i-a readus în sânul Bisericii de la Roma pe anglicanii speriaţi de liberalismul prea pronunţat al Bisericii engleze, care a primit în rândul prelaţilor femei şi homosexuali declaraţi. În plus, opinia publică e indignată de costurile vizitei, estimate la 20 de milioane de lire (24 de milioane de euro). Ultimele sondaje, publicate, miercuri, de „Times" arătau că doar 14% din britanici au fost de acord ca aceste cheltuieli să fie suportate de guvern, iar 70% au dezaprobat total vizita Papei în Marea Britanie.

Gafa cardinalului

Sosirea Papei în Regatul Unit a mai fost umbrită de un scandal de ultimă oră, provocat de cardinalul Walter Kasper. Într-un interviu publicat de săptămânalul german Focus, Kasper a descris Marea Britanie ca pe o ţară "din lumea a treia". "Când aterizezi pe aeroportul Heathrow, ai impresia că aterizezi într-o ţară din lumea a treia", e citat înaltul prelat în publicaţia amintită. Kasper a mai adăugat că Anglia a fost cotropită de "un neo-ateism agresiv". Vaticanul a fost nevoit să se delimiteze rapid de cardinal, iar acesta, iniţial invitat în cadrul vizitei papale, a fost exclus din delegaţie "din motive de sănătate".

Toate deplasările Papei vor fi tulburate mai ales de scandalul preoţilor pedofili. Suveranul Pontif a încercat, ieri, să atenueze efectele negative, declarându-se din nou „şocat" şi „întristat" de comportamentul prelaţilor vinovaţi. Cei care au suferit în urma acestor abuzuri au respins însă, scuzele. Aceştia nu vor să ierte Vaticanul, până când nu va pune la dispoziţia autorităţilor informaţiile despre preoţii pedofili. Ca urmare, Suveranul Pontif a avut deja parte, la Edinburgh, de o manifestaţie a organizaţiei „Protest the Pope", iar la Londra se va desfăşura un marş din Hyde Park - unde Papa va ţine o cuvântare - până în Downing Street, la sediul Primului-Ministru. Membrii organizaţiei acuză ratarea rezolvării cazurilor de abuz asupra minorilor, dar şi politica Papei faţă de avort şi homosexuali.

Interzis la vuvuzele

„Daily Telegraph" a publicat lista lucrurilor permise şi a celor interzise la adunările din Londra şi Birmingham. Astfel, cei care doresc să-l vadă pe Suveranul Pontif pot aduce cu ei umbrele de soare, pancarde şi torţe. De asemenea, sunt permise steagurile, pernele şi scaunele pliante. În schimb, sunt strict interzise animalele, alcoolul, grătarele, lumânările şi vuvuzelele. Aproximativ 80.000 de persoane sunt aşteptate în Hyde Park, la Londra, la 18 septembrie, şi 65.000 în Parcul Cofton din Birmingham, în ziua următoare.

Reperele programului

Suveranul Pontif s-a întâlnit, ieri, la Edinburgh, cu regina Elisabeta a II-a şi a oficiat o slujbă la Glasgow. Azi şi mâine se va afla la Londra, unde va oficia o slujbă la Catedrala Westminster şi va participa la adunarea din Hyde Park. Duminică, la Birmingham, va ţine o slujbă de beatificare a cardinalului victorian John Henry Newman.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite