Vizita Papei îi irită pe britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată după 500 de ani de la ruptura de Roma, un suveran pontif va păşi oficial în Marea Britanie. Pe măsură ce data sosirii lui Benedict al XVI-lea se apropie, sporesc în intensitate şi polemicile ce au însoţit anunţul vizitei din prima clipă.

Adversarii vizitei nu au uitat criticile Papei la adresa legii Brown asupra egalităţii şanselor şi luptei împotriva discriminărilor sexuale, date la începutul acestui an, ce au fost calificate în presa britanică drept ingerinţă în politica internă a ţării. Nici costurile deplasării şi modalităţile de a le acoperi nu au scăpat de ironii şi acuzaţii.

Citiţi şi:

Taxa pe credinţă: Englezii, puşi să achite până la 25 de lire dacă vor să-l vadă pe Papă

Pe de altă parte, susţin analiştii, reacţiile negative sunt de înţeles într-o ţară în care Biserica anglicană a fost creată tocmai pentru a o sustrage de sub influenţa Romei şi unde sentimentele «antipapiste» sunt încă răspândite.

Slujbe contra cost

Programul vizitei papale a fost dat publicităţii abia zilele trecute. Vaticanul a încercat să-l ţină la secret cât mai mult cu putinţă (tocmai pentru a nu zgândări sensibilităţile locale), dar presa a aflat nu numai detaliile acestuia, ci şi aspectele comerciale ale deplasării. Astfel, apariţiile publice ale Papei în Marea Britanie, între 16 şi 19 septembrie, vor fi plătite, susţine presa italiană. Credincioşii catolici care vor dori să fie prezenţi la slujbele oficiate de Suveranul Pontif sau la manifestaţiile religioase vor trebui să plătească între 12 şi 30 de euro.

Pentru slujba de la Birmingham, în cursul căreia va fi beatificat cardinalul John Henry Newman (prelat anglican reconvertit la catolicism în 1845), vor fi vândute circa 70.000 de bilete de 25 de lire (30 de euro). Intrarea la slujba de la Glasgow, unde va fi prezentă şi cântăreaţa Susan Boyle, va costa 20 de lire de persoană (24 de euro), iar la vecernia organizată în Hyde Park, la 17 septembrie, biletul va costa 10 lire (12 euro).

Factură piperată

Vizita Papei va costa circa 27,4 milioane de euro (23 de milioane de lire) scrie şi presa britanică, iritată că guvernul britanic va suporta, numai pentru măsurile excepţionale de securitate, între 10 şi 12 milioane de lire (12 - 14,5 milioane de euro). Între timp, Vaticanul a lansat un site dedicat vizitei, de unde amatorii îşi pot procura tricouri cu efigia lui Joseph Ratzinger pentru 22 de euro, o  cană de cafea cu figura Papei, pentru 12 euro sau lumânări de 3,6 euro bucata.

Mai multe asociaţii laice şi de apărare a drepturilor homosexualilor au anunţat de pe acum că vor pregăti proteste în timpul vizitei Papei.
Chestionat asupra acestui aspect, Ben Terry Sanderson, preşedintele « National Secular Society » (Societatea laică naţională) a declarat că factura acestei vizite suportate de către contribuabilul britanic este o nedreptate « crasă ». Papa va « ataca egalitatea în drepturi şi va promova discriminarea, iar noi vom plăti 20 de milioane de lire pentru asta », a spus Sanderson.

Cinci secole de schismă

O „dispută" de cinci secole desparte Biserica din Anglia de cea Catolică. Produsă în secolul al XVI-lea, în timpul domniei lui Henric al VIII-lea, sciziunea a fost iniţial mai mult politică decât religioasă.

Regele Angliei voia să-şi asigure succesiunea la tron printr-un moştenitor masculin, iar soţia sa, Caterina de Aragon i-a dăruit doar o fată. Cum Biserica Catolică nu accepta divorţul şi, implicit, o recunoaştere a legitimităţii altei căsătorii, Henric al VIII-lea s-a proclamat el însuşi lider religios şi a provocat marea schismă, decretând Biserica Anglicană, biserică naţională.

Schisma a reprezentat un motiv de dispute prelungite timp de mai multe generaţii şi a dus la război civil, perpetuat până în secolul trecut, în Irlanda de Nord, unde relaţiile dintre principalele comunităţi protestante unioniste şi cele naţionaliste catolice au provocat conflicte sângeroase.

"Factura vizitei este o nedreptate crasă făcută contribuabilului britanic."
Ben Terry Sanderson
preşedintele
National Secular Society

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite