Vizită-surpriză în Afganistan: Barack Obama și omologul său afgan au semnat un acord strategic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit marţi într-o vizită-surpriza în Afganistan pentru a semna un acord cu omologul său Hamid Karzai, la un an de la eliminarea lui Osama Ben Laden, informează AFP şi AP.

Preşedintele american, care a plecat în secret de la Washington în noaptea de luni spre marţi, a aterizat la baza militară aeriană de la Bagram, la 50 km de Kabul. El s-a dus apoi cu elicopterul la palatul prezidenţial din Kabul, la scurt timp după 23.00 ora locală.

Acordul strategic semnat de preşedinţii Barack Obama şi Hamid Karzai în noaptea de marţi spre miercuri prevede posibilitatea ca soldaţii americani să rămână pe teritoriul afgan după retragerea forţelor combatante în 2014, potrivit Casei Albe.

Acest acord nu prevede baze militare permanente în Afganistan, dar prevede posibilitatea ca forţele americane să rămână în Afganistan după 2014, pentru a instrui forţele afgane şi a viza elemente ale Al Qaida rămase, au declarat reprezentanții Casei Albe într-un comunicat, citat de AFP.

Potrivit aceleiaşi surse, Statele Unite vor desemna Afganistanul aliat major al SUA, deși nu este membru al NATO. Un asemenea statut a mai fost acordat unor ţări, un exemplu fiind Bahrein.

Aşezat alături de preşedintele afgan Hamid Karzai, Obama a spus: ”Împreună, ne-am angajat acum să înlocuim războiul cu pacea”.

Obama a notat că acordul este destinat în parte să plătească tribut celor peste 1.800 de militari americani care au murit în Afganistan de la începutul războiului. El a subliniat de asemenea că acest mesaj este destinat afganilor.

”Odată cu acest acord, sunt convins că poporul afgan va înţelege că Statele Unite vor sta alături de el”, a spus el.

După ceremonia de semnare de la Kabul, Obama s-a îmbarcat pentru a se întoarce la baza aeriană de la Bagram. Acolo, el a avut cuvinte de încurajare pentru trupele americane. Obama ar urma să fie prezent aproape şapte ore în Afganistan.

”Se întrevede o lumină la orizont”, le-a spus el militarilor după ce i-a avertizat pe un ton mai grav despre costurile războiului ce nu au fost încă integral plătite.

”Ştiu că lupta încă nu s-a terminat”, a spus el. ”Unii dintre camarazii voştri vor fi răniţi. Iar unii dintre tovarăşii voştri ar putea fi ucişi. Şi încă vor fi suferinţă, durere şi dificultăţi”, a adăugat el, în timp ce administraţia sa este hotărâtă să asigure că, odată războiul terminat, veteranilor li se vor acorda drepturile cuvenite.

Kabulul a obţinut satisfacţie în legătură cu două condiţii pe care le-a pus pentru a semna acordul - transferul controlului către autorităţile afgane al închisorii de la Bagram şi oprirea raidurilor nocturne ale forţelor internaţionale împotriva insurgenţilor talibani, transmite Agerpres.

Aceasta este doar a treia vizită a lui Obama în Afganistan după ce a ajuns la putere în ianuarie 2009: în timpul precedentei din decembrie 2010, el nu a rămas decât patru ore la Bagram în compania soldaţilor americani şi nu s-a întâlnit cu Karzai.

Pentru aproape şapte ore, Obama se va afla pe teren în Afganistan, unde Statele Unite s-au implicat în război după atentatele de la 11 septembrie 2001, în urmă cu mai bine de un deceniu. Această vizită are o semnificaţie simbolică majoră pentru preşedintele SUA în calitate de comandant suprem.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite