Vizită controversată a regelui saudit Abdullah în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Londra subliniază rolul internaţional al Arabiei Saudite, iar opoziţia critică încălcarea drepturilor omului. Regele Abdullah al Arabiei Saudite efectuează un turneu european

Oficialii de la Londra subliniază rolul internaţional al Arabiei Saudite, iar opoziţia critică încălcarea drepturilor omului.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite efectuează un turneu european care a început luni în Marea Britanie şi va mai cuprinde Italia, Germania şi Turcia. Vizita sa a creat nemulţumiri în rândurile opoziţiei britanice, organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi presei, în timp ce oficiali guvernamentali au precizat că Marea Britanie trebuie să menţină relaţiile bune cu Arabia Saudită.

Vizita nu a debutat sub auspicii prea bune, monarhul saudit acuzând Marea Britanie, în cadrul unui interviu acordat BBC, că nu ia suficiente măsuri pentru combaterea terorismului. Abdullah a precizat că britanicii nu au ţinut cont de avertismentele serviciilor saudite referitoare la atentatele de la Londra, din 2005. Pe de altă parte, ministrul de externe, David Miliband, a contramandat întâlnirea de ieri cu omologul saudit, motivând că îşi ia concediu pentru a adopta un copil. Până joi, când se încheie vizita, Londra va fi scena a numeroase manifestaţii de protest faţă de încălcarea drepturilor omului în regatul saudit.

Primit cu fast la Buckingham Palace

Guvernul britanic a rămas surd la criticile privind vizita unui monarh absolutist, explicând că familia regală saudită deţine un rol-cheie în dosare precum cel al luptei antiteroriste, procesul de pace din Orientul Mijlociu sau rezolvarea crizelor irakiene şi iraniene. Ca urmare, regina Elisabeta a II-a a oferit un banchet fastuos în onoarea suveranului saudit, la Buckingham Palace. Astăzi, regele Abdullah se va întâlni cu premierul Gordon Brown, în Downing Street 10, şi va avea o întrevedere cu prinţul Charles.

BAE Systems, un dosar greu

În ultimele decenii, relaţia dintre Marea Britanie şi Arabia Saudită a însemnat mai ales BAE Systems, unul dintre cei mai mari producători de armament. Afacerile companiei cu Arabia Saudită au făcut obiectul mai multor anchete. Astfel, familia regală saudită a fost acuzată că ar fi primit un comision de peste 100 milioane
de lire sterline pentru un contract secret cu avioane de luptă Tornado, în anii "80.

Oficiul pentru Fraude Majore din Marea Britanie a suspendat cercetările în acest caz în momentul în care BAE a încheiat un alt contract, înconjurat şi el de suspiciuni, pentru înlocuirea avioanelor Tornado cu Eurofighter Typhoon.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a fost întâmpinat pe aeroportul Heathrow de prinţul Charles

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite