Vizita lui Dalai Lama în SUA agită spiritele la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a enervat Turcia, Casa Albă calcă pe nervi şi China, decorându-l pe liderul tibetan. Decizia preşedintelui George Bush şi a Congresului american de a-i acorda lui Dalai Lama Medalia

După ce a enervat Turcia, Casa Albă calcă pe nervi şi China, decorându-l pe liderul tibetan.

Decizia preşedintelui George Bush şi a Congresului american de a-i acorda lui Dalai Lama Medalia de Aur - cea mai înaltă distincţie civilă a Congresului -, ca şi întâlnirile prevăzute de liderul spiritual tibetan la Washington au iritat autorităţile de la Beijing. Acestea consideră că gestul americanilor "încalcă grav principiile de bază ale relaţiilor internaţionale", calificându-l drept o "intervenţie brutală în afacerile interne chineze".

La ceremonia de decernare a medaliei va participa şi George Bush, fiind pentru prima oară când un preşedinte american în exerciţiul funcţiunii apare în public alături de liderul budist. În timp ce Dalai Lama este perceput, pe plan mondial, drept un personaj de înaltă ţinută morală, Beijingul nu-l are la inimă deloc pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, pretinzând că acesta doreşte să submineze suveranitatea Chinei în Tibet.

Liderul spiritual, care trăieşte din 1959 în exil în India, susţine însă că tot ceea ce doreşte este "autonomie adevărată" pentru teritoriul himalayan condus cu o mână de fier de Beijing după invazia forţelor comuniste, în 1951.

China reacţionează furios

Beijingul a avertizat Casa Albă că vizita lui Dalai Lama la Washington va deteriora relaţiile bilaterale americano-chineze.

"Suntem foarte nemulţumiţi şi regretăm că SUA au ignorat poziţia părţii chineze şi au hotărât să meargă până la capăt cu această decizie eronată", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington.
De cealaltă parte, Lodi Gyar, trimisul special al lui Dalai Lama, a apreciat că prezenţa liderului american alături de cel tibetan va trimite un mesaj clar că "oamenilor le pasă de Tibet".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Liu Jianchao, a amintit ieri că ţara sa a cerut în mai multe rânduri americanilor să anuleze ceremonia prevăzută pentru azi, subliniind că acordarea Medaliei de Aur lui Dalai Lama "încalcă grav principiile de bază ale relaţiilor internaţionale, lezează sentimentele chinezilor şi constituie o gravă ingerinţă în afacerile interne chineze". Un oficial din Departamentul de Stat american a afirmat că, în semn de protest, China nu va mai participa la o sesiune de strategie internaţională privind Iranul, planificată pentru astăzi.

Luna trecută, cancelarul german Angela Merkel şi-a atras la rândul ei criticile Chinei pentru că s-a întâlnit cu Dalai Lama, iar anterior, tot în cursul acestui an, acordarea de către Canada a cetăţeniei de onoare liderului spiritual tibetan a stârnit proteste similare.

Dalai Lama, suspectat că e "omul CIA"

Cotidianul oficial de limba engleză al regimului chinez, "China Daily", l-a acuzat pe Dalai Lama de colaborare cu serviciile de informaţii americane. Publicaţia a afirmat că Dalai Lama "a colaborat cu armata indiană şi cu CIA pentru a organiza <> ".

Născut într-o familie de fermieri din nord-estul Tibetului, el a fost recunoscut drept al 14-lea Dalai Lama la vârsta de patru ani. Tibetanii îl venerează ca fiind încarnarea lui Buddha. "Dalai" înseamnă "ocean" în mongolă, iar "lama" este echivalentul tibetan al cuvântului sanscrit "guru", tradus drept "învăţător spiritual".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite