Violenţe şi arestări de Ziua Indignaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70 de persoane au fost rănite la Roma în cursul ciocnirilor dintre poliţie şi demonstranţii împotriva capitalismului. În SUA au fost făcute zeci de arestări.

Din Europa până în SUA, America de Sud şi Australia, prima zi mondială  a „indignaţilor" a reunit sâmbătă zeci de mii de persoane. Sub sloganurile „Popoarelor din lume, ridicaţi-vă" sau „Ieşi în stradă, creează o nouă lume", „indignaţii" au făcut apel la manifestaţii în 951 de oraşe din 82 de ţări, potrivit site-ului 15october.net, locul virtual de întâlnire al protestatarilor faţă de precaritatea legată de criză şi puterea finanţelor. Peste 70 de persoane au fost rănite, dintre care trei grav, în cursul violenţelor înregistrate  la Roma, între tinerii scăptaţi de sub control şi forţele de ordine.

Incidentele au izbucnit încă de la începutul manifestaţiei, la care au participat zeci de mii de persoane, în centrul capitalei italiene. O anexă a Ministerului Apărării din Roma a fost incendiată, iar grupuri mici de persoane au spart vitrinele a două bănci, cu ajutorul unor panouri de circulaţie, după care ­s-au amestecat printre manifestanţi. Alte persoane au incendiat maşini şi au pătruns într-o clădire oficială din apropiere de Colosseum, unde au aruncat fumigene, în timp ce zeci de mii de persoane continuau să manifesteze paşnic.

Trei răniţi în stare gravă

Către seară, forţele de ordine au lansat asaltul în faţa basilicii San Giovanni din Laterano cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în timp ce sute de persoane mascate cu fulare negre lansau fumigene, cocktailuri Molotov şi sticle împotriva poliţiştilor. Manifestanţii paşnici părăseau piaţa cu mâinile ridicate, pentru a nu fi confundaţi cu persoanele violente. Potrivit unui bilanţ realizat de agenţia ANSA, 25 de persoane au fost tratate ­într-un „spital de campanie" instalat de serviciile de intervenţie în apropierea basilicii San Giovanni, iar alte 45 au fost internate la serviciile de urgenţă ale altor spitale. Trei dintre răniţi sunt în stare gravă.

Guvernatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, care urmează să preia luna viitoare conducerea Băncii Centrale Europene, a condamnat incidentele de la Roma, dar a afirmat că îi înţelege pe manifestanţi. „Tinerii au dreptate să fie indignaţi. Ei sunt furioşi pe lumea finanţelor. Îi înţeleg", a spus Draghi, cu ocazia reuniunii G20 de la Paris. La New York, activiştii mişcării „Occupy Wall Street", care campează de mai multe săptămâni în Parcul Zucotti, au demonstrat sâmbătă în Times Square.

Arestările au continuat şi ieri

Poliţia a arestat 71 de persoane, în urma unei manifestaţii împotriva Wall Street, la care au participat mii de persoane, potrivit unui bilanţ al poliţiei. Alţi 14 oameni au fost arestaţi ieri-dimineaţă, la New York, deoarece au încălcat interdicţia de a intra în Times Square. Şi la Chicago au fost făcute mai multe arestări, potrivit CNN. La Washington, mii de „indignaţi" au făcut cauză comună pentru a manifesta împotriva „rapacităţii" finanţelor, pentru „locuri de muncă şi justiţie". Circa 300 de manifestanţi ­s-au adunat în faţa Casei Albe şi a Departamentului Trezoreriei, demonstrând împotriva „mafiei financiare". În Canada, peste 10.000 de persoane au manifestat, de asemenea, cu pancarte sau chitare în mână, dintre care 5.000 la Toronto, în cartierul financiar.

„Afară FMI"

La Atena, epicentrul crizei financiare europene, mii de oameni au protestat în faţa Parlamentului. În Portugalia, o altă ţară dur afectată de criză, 50.000 de persoane de toate vârstele au defilat la Lisabona, strigând „Afară FMI!". La Madrid, unde a luat naştere mişcarea „Indignaţilor", la 15 mai, zeci de mii de persoane au manifestat în Puerta del Sol, piaţa emblematică pe care „indignaţii" au ocupat-o timp de o lună în primăvară.

La Londra, 800 de manifestanţi  s-au adunat în cartierul financiar şi au primit sprijinul neaşteptat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care locuieşte în apropiere de capitala britanică, de când a fost eliberat condiţionat, în aşteptarea unei eventuale extrădări în Suedia, unde este acuzat de viol. „Susţinem ce se întâmplă aici pentru că sistemul bancar din Londra e beneficiarul banilor proveniţi din corupţie", a afirmat Assange în faţa catedralei St. Paul, unde se reuniseră manifestanţii. Câteva confruntări s-au produs sâmbătă seara, iar cinci persoane au fost arestate, a precizat Scotland Yard.

În Olanda, o mie de manifestanţi s-au adunat la Haga şi tot atâţia în Piaţa Bursei din Amsterdam. În Elveţia, Paradeplatz din Zürich, piaţa emblematică a finanţelor elveţiene, a fost scena manifestaţiilor.Protestatarii au avut de ­altfel ca ţintă locurile simbolice ale finanţelor mondiale, precum sediul BCE din Frankfurt, în faţa căruia au protestat 5.000-6.000 de persoane.

Manifestaţiile au cuprins şi America Latină, peste 5.000 de „indignaţi" chilieni defilând la Santiago. Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, una dintre ţintele protestelor de sâmbătă din întreaga lume, a declarat că a auzit mesajul manifestanţilor şi că este necesar ca liderii politici să înveţe mai multe lecţii din criză, însă a avertizat că nu trebuie să se ajungă la soluţii radicale.

"Tinerii au dreptate să fie indignaţi. Ei sunt furioşi pe lumea finanţelor. Îi înţeleg.''
Mario Draghi guvernatorul Băncii Italiei

Protest anemic la Bucureşti

Doar câţiva bucureşteni au ales sâmbătă să se revolte faţă de bogaţi şi corporaţii. O mână de oameni au protestat paşnic în Piaţa Unirii. Au ieşit şi au decorat o jumătate de trotuar din parcul din Piaţa Unirii cu zeci de cartoane. Au trecut aproape neobservaţi. Românii fuseseră chemaţi la protest prin intermediul reţelelor de socializare, sâmbătă, la ora 10.00, în Piaţa Unirii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite