VIDEO Violenţe comise de protestanţi în Irlanda de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână după violenţele din oraşele britanice, în Irlanda de Nord au avut loc ciocniri între tineri protestanţi şi poliţişti. Peste 100 de tineri au atacat cu cocktailuri Molotov maşinile poliţiei din Londonderry, al doilea oraş ca mărime din Irlanda de Nord.

Violenţele au avut loc după încheierea unui festival al protestanţilor din oraş. Marşul Ucenicilor comemorează victoria protestanţilor asupra regelui catolic Iacob al II-lea în secolul al XVII-lea. Locuitorii protestanţi ai oraşului au rezistat atunci unui asediu al trupelor regelui timp de 105 zile. Peste 12.000 de persoane au participat la marşul paşnic de anul acesta. La scurt timp după eveniment, mai mulţi tineri mascaţi au atacat maşinile poliţiei, iar forţele de ordine au ripostat. Unul dintre ei a obligat două femei să iasă din maşina lor, aflată în apropiere de vehiculele de poliţie, după care i-a dat foc. 

Mai multe persoane au fost reţinute, iar trei dintre ele au fost acuzate de organizarea violenţelor. Tinerii fac parte din grupuri care sprijină Armata de Eliberare Irlandeză. Astfel de violenţe sunt frecvente în Londonderry. Catolicii, majoritari în oraş, consideră că Marşul Ucenicilor, organizat de Apprentice Boys - o grupare protestantă - reprezintă o provocare la adresa lor.

Paradele în cultura nord-irlandeză

Sezonul de vară este plin de parade şi marşuri, parte a culturii nord-irlandeze. Peste 70% dintre ele sunt organizate de protestanţi unionişti. Motiv pentru care reprezintă o sursă continuă de dispute şi neînţelegeri între naţionaliştii care vor unirea cu Irlanda şi loialiştii care doresc ca Irlanda de Nord să rămână în componenţa Marii Britanii. 

Luna trecută, în Belfast, un marş al Orange Order, cea mai veche şi cea mai mare organizaţie a protestanţilor nord-irlandezi, a fost urmat de proteste violente ale catolicilor din oraş. Peste 40 de poliţişti au fost răniţi în timp ce-i împiedicau pe tinerii catolici mascaţi să ajungă în cartierele protestante. Unul dintre tineri a deturnat un autobuz şi a încercat să intre cu el în maşinile de poliţie, dar a pierdut controlul vehiculului. Violenţele au avut loc timp de două nopţi.

Societate divizată

Irlanda de Nord continuă să rămână o societate adânc divizată, în pofida progreselor la nivel politic pentru aplanarea conflictelor interreligioase. După negocieri îndelungate s-a ajuns la un guvern format din catolici şi protestanţi, retragerea armatei britanice şi dezarmarea grupărilor paramilitare. Diviziunile sunt încă parte din viaţa de zi cu zi. Catolicii şi protestanţii din Belfast trăiesc încă separat, cu peste 40 de baricade între ei. Baricade numite „linii ale păcii", în realitate un mijloc de a împiedica disputele violente dintre ei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite