Violenţe şi haos politic în Timorul de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Jose Ramos-Horta este în stare critică într-un spital din Australia, iar premierul a scăpat nevătămat dintr-un alt atac simultan. Preşedintele Timorului de Est, Jose

Preşedintele Jose Ramos-Horta este în stare critică într-un spital din Australia, iar premierul a scăpat nevătămat dintr-un alt atac simultan.

Preşedintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta, se află în comă indusă la un spital din Australia, în urma unui atentat al rebelilor, petrecut ieri- dimineaţă. Analiştii spun că atentatele aparent coordonate ar putea stârni noi violenţe şi haos politic în mica ţară insulară din sud-estul Asiei.

Preşedintele Ramos-Horta a fost grav rănit ieri, la locuinţa sa din Capitala Dili, într-o tentativă de asasinat a rebelilor.


Premierul Xanana Gusmao a scăpat nevătămat dintr-un alt atac, produs asupra convoiului de maşini cu care călătorea.


Preşedintele a fost operat de urgenţă de către o echipă de chirurgi militari australieni în Dili înainte de a fi trimis la un spital din Darwin (în nordul Australiei). Un purtător de cuvânt al medicilor care l-au operat a declarat că Horta este în stare critică, dar stabilă şi că acesta a primit mari cantităţi de sânge prin transfuzie.
În Australia, preşedintele a fost conectat la aparate pentru întreţinerea vieţii, după ce i s-a indus coma, "procedură-standard", potrivit unui purtător de cuvânt al medicilor australieni.


Potrivit Reuters, liderul rebelilor, Alfredo Reinado, a fost ucis în atentatul asupra preşedintelui Horta.
Jose Ramos-Horta este laureat al Premiului Nobel pentru pace, primit în 1996 pentru rolul său în lupta pentru independenţa micii ţări insulare.


Război între facţiuni rivale


Timorul de Est este prima naţiune nouă a secolului XXI. Mica ţară insulară de aproape un milion de locuitori, fostă colonie portugheză până în 1975 şi ocupată apoi de Indonezia, a avut un drum lung şi sângeros către independenţă.

Atrocităţile suferite de poporul timorez sunt dintre cele mai dure ale timpurilor moderne. Un raport independent arată că circa 100.000 de timorezi au murit în cei 25 de ani de ocupaţie indoneziană, care s-au încheiat în 1999. Ţara şi-a declarat independenţa în 2002 într-un referendum sponsorizat de ONU, dar nu a reuşit să devină stabilă. În 2006, tensiunile dintre diferitele facţiuni rivale din armată şi poliţie au dus la moartea a 37 de oameni şi la dislocarea a circa 150.000.


Forţele internaţionale de securitate din Timorul de Est, conduse de Australia, care are în insulă circa 800 de soldaţi, au securizat clădirile importante şi au intensificat patrularea în capitală şi în întreaga ţară. Australia, care are deja 800 de soldaţi în Timorul de Est, a anunţat că va mări contingentul cu încă 200 de soldaţi din trupe de reacţie rapidă şi 50-70 de poliţişti.


Timorul de Est este una dintre cele două ţări creştine din Asia, alături de Filipine, şi una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, cu un PIB sub 800 de dolari/locuitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite